Sprema se i zvanična registracija novog opozicionog pokreta

imageOsnivačka skupština udruženja građana čiji je lider Saša Janković mogla bi da bude održana u nedelju, rekli su Danasu izvori bliski članovima ovog udruženja.Čak i ako do toga ne dođe, kako kažu naši sagovornici, već duže vreme se radi na osnivanju udruženja te će i formalno ono biti registrovano vrlo brzo. Među bliskim saradnicima Saše Jankovića juče nismo uspeli da dobijemo potvrdu ovih informacije.

Kako nam je rečeno, prema zakonskoj proceduri, na osnivačkoj skupštini trebalo bi da se usvoji statut udruženja, sačini zapisnik, biraju prvi organi i odredi struktura udruženja, te se da ovlašćenje onome ko će zvanično podneti zahtev za registraciju Agenciji za privredne registre. Izvori Danasa nisu mogli da nam kažu kako će se udruženje zvati, jer ili je ono stroga tajna ili se oko njega još nije postigla saglasnost.

Naši sagovornici ne isključuju mogućnost i da su svi neophodni dokumenti za registraciju već spremljeni i da će registracija biti urađena vrlo brzo, a da se za nedelju sprema javno objavljivanje registrovanja udruženja.

Kako su mediji već pisali, u budući pokret bi trebalo da budu uključeni gotovo svi oni koji su učestvovali u kampanji Saše Jankovića za predsedničke izbore, dakle akademik Dušan Teodorović, profesorka u penziji Srbijanka Turajlić, članica Nove stranke Marinika Tepić, lider NS Zoran Živković i mnogi drugi. Prema našim saznanjima, udruženje građana će neko vreme imati tu formu, a vremenom bi prema planu trebalo da preraste u političku stranku. Kako nam je rečeno, svi u udruženju su svesni da je formiranje stranke veoma ozbiljan posao koji zahteva i puno para. Mediji su pisali i da će udruženje bivšeg ombudsmana imati predsedništvo, izvršni odbor i skupštinu, kao i lokalne odbore po Srbiji, znači gotovo sve atribute stranke.

Među imenima "ponos" i "sloboda"

Janković je nedavno na svom Tviter profilu pozvao svoje pratioce da predlože ima za, kako je rekao, "politički pokret društvene pravde i vladavine prava koji će nam vratiti dostojanstvo i osmehe na lica". Među predlozima našli su se Pokret slobodnih građana Srbije, Buđenje, Front slobodnih ili samo Sloboda, Pokret građana Srbije, Pokret za normalnu Srbiju (PONOS), Pokret za slobodnu Srbiju i mnogi drugi.

Danas/Foto: EPA / SRDJAN SUKI

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.