Zavod ili urbanisti, pitanje je sad!

imageStara valjevska čaršija Tešnjar još jednom je zaokupila pažnju odbornika. Pitanja mogućeg uredjenje pa i staranja dovela su do toga da se u sali moglo čuti da Zavod za zaštitu spomenika za sve odgovornost prebacuje na nadležna odeljenja gradske uprave, a Grad na Zavod za zaštitu spomenika.

Brojni objekti u Tešnjaru koji se istini za volju nalaze pod zaštitom nadležnog republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture , polako propadaju i urušavaju se. Niko više ne može sa sigurnošću da tvrdi kakava je budućnost objekata poput Konaka Kneza Jovice. „ Mi nemamo ništa protiv na kraju, da republički Zavod i dalje štiti glavnu ulicu, ali tamo su u pitanju i druge manje ulice koje su pod zaštitom. Da li je iko od njih ikada ušao u tu unutrašnjost Tešnjara? Čini se da nije jer to je tamo tek strašno. tamo radi ko šta hoće, dozidjuje se prepravlja i gradi , a da niko o tome nije obavešten. Šta se štiti? Ako oni iz Beograda bolje od nas znaju šta je dobro u Valjevu , onda mi svi treba da idemo da živimo u Beogradu“, rekao je za skupštinskom govornicom Dragan jeremić zamenik gradonačelnika.
predugo čekanje na sanaciju rupe u Ulici Kneza Jovice jednostavno donosi zaključak da pomaka nema, a kažu nema ni para , ali ima stepena zaštite. Da bi grad na sebe preuzeo intervenciju u pomenutoj ulici ranije se moglo čuti potrebno je da grad i uloži sredstva , ali da Zavod donese rešenje o intervenciji opet su potrebna sredsatva koja bi trebao da izdvoji grad. S druge strane zahteve koje Zavod ima po pitanju sanacije rupe grad ne može da ispuni pa se ranije moglo čuti da je rupu moguće sanirati , ali po potpuno nbovim standardima te i da bi takvva sanacija koštala pet puta manje nego ispunjavanje želja Zavodu za zaštitu spomenika.

image „Zavod štiti jel tako? Pa pogledajmo Konak Kneza Jovice, šta je tu uradjeno? Ništa. Pogledajmo onu žutu zgradu svima upadljivu zbog lošeg stanja, Zavod je štiti. Šta je uradjeno? Ništa. Pogledajmo bivšu Divinu zgradu na samom početku Tešnjara. Zavod je štiti. šta je uradjeno? Ništa. Da sve ovo bude i strašnije , vlasnici ova dva objekta imaju sredstva da izvrše rekonstrukciju i sanaciju , ali nemaju potrebne dozvole od Zavoda jednostavno, ljudi kažu , da te dozvole nikad nisu izdate. I šta ćemo sad?“pitao je zamenik gradonačelnika Jeremić.
Tek potpunu zabunu unela je za govornicom direktorka ovdašnjeg Zavoda za zaštitu spomenika kulture Ksenija Stevanović koja je izjavila: „ Ne postoji nikakav problem sa Tešnjarom. Ja zaista ne znam o čemu se ovde govori. Dozvole izdaju gradske službe zadužene za te poslove. Nije Zavod krivac nego Grad“.
Dok su odbornici u neverici slušali izjave nikom više nije bilo jasno ko je zaista kriv. Ipak Grad Valjevo moraće bar za početak da u svojim službama zatraži odgovor na pitanje –Da li je to tačno?
Dok se ne utvrdi nadležnost izvesno postoji bar saglasnost oko toga da na osnovu projekata Grad može da zataži pare na drugoj strani. „ Zavod je uradio već 16 projekata, ostaje još 18 objekata za koje nedostaju projekti. Sve to nam je potrebno da bismo mogli negde da konkurišemo i zatražimo sredstva. Ali grad neće odustati od zahteva prema republičkom Zavodu da se stepen zaštite skine sa ulica Kneza Jovice i Hadži Ruvimove, neka Zavodu ostane glavna ulica“, rekao je na kraju Jeremić.
Čini se da stara čaršija Tešnjar u Valjevu prelazi dug put , a na tom putu Tešnjar je i ponos i glavobolja istovremeno.

S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.