Zadovoljavajući utisci u procesu akreditacije

imageTim za spoljašnje ocenjivanje Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije iIzneo je zadovoljavajuće utiske valjevskim novinarima o ispunjenosti postavljenih standarda za akreditaciju valjevskog Doma zdravlja.

Nakon tri dana spoljašnjeg ocenjivanja prim. dr Gordana Stanković, specijalista opšte medicine koja je imala zadatak da proveri usaglašenost zadatih standarda sa standardima koji se ostvaruju u valjevskom Domu zdravlja kaže da je cilj celokuopnog procesa akreditacije da se unapredi zdravstvena zaštita u Domovima zdravlja. „Evidentno je da postoji jak partnerski odnos izmedju pacijenata i lekara, ali i jak partnerski odnos izmedju lokalne samouprave i Doma zdravlja koja je na dnevnom nivou uvek u korist gradjana Valjeva i zaposlenih u Domu zdravlja. Jako je važno da su svi upućeni na preventivne preglede i da su tu uključene sve službe . Takodje primetili smo da se taj preventivni rad radi na terenu u selima u školama ne samo u prostoru DZ“, kaže Stankovićeva.
Ona navodi da je u procesu obavljenog nadzora i ocenjivanja posmatrano sve od samog ulaska pacijenta u DZ preko pristupa zdravstvenih radnika zatim da li su hitni ili preventivni pregledi u pitanju do završetka posete pacijenta i u potpunosti pružene usluge.
Na pitanjje novinara šta misli da li je to svakodnevna realnost u Domu zdravlja dr Stanković kaže da smatra da je vidjeno izvesno i realno. „ Mislim da je realno jer oni ne bi mogli nama da pokažu jednu sliku drugačiju od one koju pacijentima pokazuju svakog dana. Mi smo školovani da procenimo sve nivoe usaglašenosti sa stanmdardima ni zato ćemo dati realnu ocenu ispunjenosti tih standarda. Mi radimo sa činjenicama i tu je 500 standarda koje treba usaglasiti. Mislim da ne postoji pretpostavka da vaš DZ ne prodje te standarde“, kaže dr Stanković.
Sam proces akreditacije traje 45 dana kada će Agencija dati konačnu ocenu. Na dokumentovanju standarda i samoocenjivanju prethodnih meseci intenzivno je radilo devet timova Doma zdravlja, sastavljenih od lekara, medicinskih sestara i tehničara i nemedicinskog osoblja.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.