Nema rušenja objekata do isteka roka za ozakonjenje

imageNa adrese gradjana koji poseduju nelegalne izgradjene objekte ovih dana počela su da stižu rešenja o rušenju. U Odeljenju inspekicijskih poslova u Upravi grada kažu da gradjani nemaju potrebu da dolaze nakon dobijanja rešenja već da će svako od njih blagovremeno biti pozvan i upoznat sa procedurom ozakonjenja. Rok koji je država odredila za završetak ozakonjenja je 2020. godina.

Oko 20 000 vlasnika nelegalnih objekata u Valjevu dobiće rešenje o rušenju nelegalno izgradjenog objekta. „ Komisija koja je bila formirana je završila posao i sada se rade rešenja. Zako o ozakonjjenju je stupio na snagu 2015. godine i po ovom zakonu mogu se ozakoniti objekti za koje je do 2014. godine podnet zahtev za legalizaciju i objekti koji su vidljivi na satelitskom snimku do novembra 2015. godine. Znači svi objekti koji nisu vidljivi na satelitskom snimku i izgradjeni su posle tog datuma se smatraju nezonitim i neće biti predmet ozakonjenja. Trenutno je popisano oko 20 000 objekata koji nisu ušli u legalizaciju , a vidljivi su na satelitskom snimku”, kaže Dragan Mojsilović načelnik odeljenja za inspekcijske poslove.
Postupak pokreće lokalna samouprava i grad je završio popis , a gradjevinski inspektori počeli su da donose rešenja o rušenju objekata. „ Ovo rešenje se neće izvršavati do pravosnažnog isteka roka za ozakonjenje . Taj rok ističe 2020. godine. Samo u slučaju da se objekat ne ozakoni rešenje postaje pravosnažno. Za ovih petanest dana uradili smo preko 1000 rešenja o rušenju . Kada se uradi rešenje radi se u tri primerka jedno ostaje nama jedno gradjaninu, a jedno odeljenju za urbanizam koje vodi ceo postupak”, kaže Mojsilović.
Za ozakonjenje objekta neophodna su tri dokumenta i to dokaz o odgovarajućem pravu na zemljište, pravo svojine, izveštaj o zatečenom stanju objekta čiji je sastavni deo elaborat geodetskih radova i kao treći dokument potreban je dokaz o uplati takse.
„ Potrebno je da se dokaže vlasništvo , a drugi dokument sačinjava arhitekta projektant sa licencom to znači ucrtavanje i projekat objekta. Kad gradjanin dobijje rešenje nema potrebe da dolaztzi kod nas nego će biti pozvan od strane odeljenja za urbanizam koje će ga obavestiti šta je potrebna dokumentacija . Taksa se plaća za objekat do 100 kvadrata to je 5 000 dinara, za porodični stambeni objekat do 200 kvadrata to je 15 000 dinara , a 20 000 za objekte površine od 300 kvadrata. Procedura je sada mnogo pojednostavljena i pojetinjena tako da gradjani mogu vrlo povolno da ozakone objekat”, kaže Mojsilović.
Mojsilović objašnjava da poslednjih dana brojni gradjani dolaze u odeljenje inspekcije po dobijanju rešenja za rušenje za šta nema potrebe.
„Samo tri inspektora imamo koja rade ta rešenja i kada gradjani dolaze da se raspituju o čemu se radi njima je rad nemoguć . Ako se zna da će svi gradjani biti pozivani od strane urbanista jasno je da nema potrebe da dolaze u odeljenje inspekcije jer i ne mogu ništa sada da završe dok im urbanisti ne pruže direktno ove informacije šta im je potrebno za ozakonjenje. Svi će biti pozvani i blagovremeno obavešteni, a rok je do 2020. godine da ozakone objekat. Rešenje nije pravosnažno sada”,objašnjava Mojsilović.
Kako kaže sada je sama procedura ozakonjenja pojednostavljena pa više nisu potrebni brojni papiri koje je ranija procedura zahtevala, a iznosi koji se plaćaju daleko su niži.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.