Uredjenje Petnice uz (obavezne) probleme

imageValjevski novinari zajedno sa članovima Radne grupe za Petnicu obišli su prostor kod Petničke pećine koji je NN lice devastiralo uklonivši samoinicijativno most i zacevivši reku . Kako se na licu mesta moglo čuti Grad ima nameru da petnicu proglasi turističkim prostorom, a dok ozvaničenje tog prostora bude trajalo u samoj Petnici realizuje nekoliko projekata.

„Ovaj put i prelaz uradjeni su bez ikakve dokumentacije i dozvole i uradjen je u vreme praznika kada su inspekcije slabije u potpunosti devastirajući sam prostor. Sve ovo pokazuje nam da naši organi moraju postati mnogo efikasniji. Nije ovo jedini primer na žalost i imamo silne probleme da sprečimo ovakve pojave. Neko je pregradio reku potpuno nelegalno,“kaže zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić ujedno i predsednik radne grupe za Petnicu.

image

Sve što je nelegalno uradjeno biće srušeno navodi Jeremić , a počiniocu mora biti izrečena kazna. „ Ja sam ovde bio u petak i video sam šta se dešava odmah sam obavestio odeljnje za infrastrukturu pa nadležne inspekcijske organe . Tačno se ovde zana ko je šta radio. Po logici bi onaj ko je upropastio trebao sve da vrati u prvobitni oblik , ali nema kod nas mnogo logike pa će grad najverovatnije morati da sanira sve ovo“, kaže Jeremić.
Petnička pećina samo je jedan od bitnih faktora celog petničkog prostora koji po mišljenju grada treba da bude proglašen turističkim prostorom. Tu su i SRC Petnica i ISPetnica . „ Sve to zajedno treba da bude jedna uredjena celina i turistička destinacija. Tui je i izgradnja opservatorije na Rogljeviću i još niz projekata. Pećinu hoćemo da uredimo i planirali smo da u pećini održimo nekoliko koncerata, da otkupimo nekoliko parcela .Čeka se izrada GUP-a jer bez izmene nije moguće izvoditi bilo kakve izmene. Nijedna eksproprijacija ne može da se uradi bez plana , jedino ako se planom predvidi prostor za javnu namenu mogućeje parcele i otkupiti. Postojeći plan nije predvideo ništa od onog što nam je potrebno, parcele za opservatoriju, za botanički park, za sadržaje za petničku pećinu . Sve to treba da bude definisano kao parcele za javnu namenu i tek onda ukoliko se dogovorimo sa vlasnicima i otkup tražićemo od države da proglase javni interes“, kaže Jeremić.

image

David Maksimović član Gradskog veća podsetio je da je Petnička pećina zaštićeno prirodno dobro. „ Ovakvi postupci i degradacija ne uništavaju samo trenutno sve ovo jer ovo je prostor koji treba da traje vekovima i za našu decu i naše unuke. Ovakvo delovanje upropašćava ono što nije naše nego smo prirodu dobili da prenesemo narednim generacijama“, rekao je Maksimović .
Maksimović kaže da se aktivnosti Radne grupe odvijaju u tri pravca. Jedean pravac su konkretni projekti čija realizacija počinje. „ Drugi pravac je proglašenje turističkim prostorom i to je proces koji će trajati nekoliko godina i treći pravac je imovinsko pravne prirode. Radna grupa i Grad su opredelili sredstva za uredjenje najpre prostora same Petničke pećine . moram da napomenem da smo sve uradili u saradni sa Zavodom za zaštitu prirode i njihovi stručnjaci su dolazili nekoliko puta , bili su i kod pećine sve sa ciljem da se prostor sačuva . Želim da istaknem da grad preduzima mere da se prostor sredi angažujući nadležne republičke institucije. Ono što je najtužnije u tom projektu je i predvidjeno da se ovaj sada urušeni prostor vrati u prvobitno stanje, da se most vrati u funkciju“, kaže Maksimović.

image

Po njegovim rečima bahatost počinioca dodatno obesmišljava sve što se radi jer u projektu je predvidjeno da se meštanima omogući prilaz kućama i normalna komunikacija. Maksimović najavljuje i izradu projekta kanalizacije koji je kako kaže jedan od gorućih problema u Petnici. „ U postupku smo izrade i projekta unutrašnjosti pećine, nekoliko projekata saobraćajne infrastrukture i intenzivno razgovaramo sa preduzećem Srbija vode u vezi jezera . problem su muljni nanosi koji ozbiljno ugrožavaju opstanak biljnog i životinjskog sveta u jezeru. Sa Valisom razgovaramo o proširenju ponude i sadržaja u okviru SRC Petnica“, rekao je Maksimović.

U rad na proglašenju turističkog prostora uključen je i Geografski institut sa kojim će Grad raditi na izradi potrebnih dokumenata kako bi se pribavila saglasnost nadležnih republičkih institucija i na kraju Vlade Srbije .“ Krajnji ishod svega u tom smislu je definisanje upravljača odnosno onoga ko će gazdovati prostorom , javnog preduzeća ili neke ustanove koja bi upravljala prostorom i sve ove probleme na neki način rešavala“, objašnjava Maksimović.

S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.