Putem zlatnih stepenica

imageU Kulturnom centru GRAD u Beogradu, gudači valjevske muzičke škole i studentkinje FMU Beograd, muzikom su oživeli beogradsku promociju medjunarodnog takmičenja gudača u organizaciji MŠ „Živorad Grbić“ – prvih Zlatnih stepenica valjevske muzičke škole.

U maju 2016. godine, MŠ „Živorad Grbić“ pokrenula je festival takmičarskog karaktera posvećen ideji promocije najtalentovanijih mladih gudača Srbije i regiona. Ovaj festival je podstaknut životnim profesionalnim delovanjem prof. Živorada Grbića, jednog od najistaknutijih violinskih pedagoga nekadašnje Jugoslavije, čiji je nepresušni entuzijazam, posvećenost muzici i umetnosti značajno pomerio standarde kulturnog života Valjeva. Želja da se festivalom „Zlatne Stepenice“ doprinese unapredjivanju izvodjačkog nivoa učenika i studenata gudačkih instrumenata, produktivnijoj saradnji muzičkih pedagoga ali i slabljenju vrlo izražene metropolizacije kulture, pored valjevskih muzičara podstakla je i profesore muzičkih akademija Beograda i Novog Sada da se uključe u realizaciju svojim učešćem u radu žirija. Preko 125 mladih umetnika iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Republike Srpske zazvučalo je u Valjevu u periodu od 27. do 29. maja i svojom muzikom pokazalo da su „Zlatne stepenice“ put kojim se rado korača.
Na koncertu u KC Grad,kroz solo interpretacije najuspešnijih učesnika prošlogodišnjeg festivala, medju kojima su pored učenika valjevske muzičke škole i kamernog gudačkog orkestra „FENIKS“ nastupile i studentkinje FMU u Beogradu, Sofia di Somma i Larisa Terščenko predstavljen je entuzijazam i ideja da se muzikom uvek stvara i lepša stvarnost i bolji čovek. Program "Putem Zlatnih stepenica" ujedno je bio i koncert zahvalnosti Holandskoj Ambasadi koja je bila generalni pokrovitelj prvih Zlatnih Stepenica , a koncertu valjevske muzičke škole u KC Grad je prisustvovao i Ambasador Kraljevine Holandije, Nj.E. Henk van den Dool i predstavnici ambasade.

image Ovaj koncert je još jedan u nizu programa kojima valjevska muzička škola svoj potencijal i program izmešta iz lokalnih okvira i svakako, vrlo aktivno doprinosi kreiranju jedne izuzetno kvalitetne, planirane i organizovane slike samog Valjeva, kada je u pitanju plasiranje umetničke muzike i promocija talentovanih muzičara u pitanju. Jedan od najambicioznijih i najzahtevnijih projekata MŠ „Živorad Grbić“ ali istovremeno i najreprezentativnijih jeste predstojeći drugi festival „Zlatne Stepenice“ koji će ove godine zahvaljujući pokroviteljstvu Grada, zazvučati u Valjevu u periodu od 26. do 28. maja.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.