Hladno sa kišom i snegom

imageBrda nadomak Valjeva ovog jutra su se zabelela od snega. Slab sneg provejava i u samom gradu povremeno , a meteorolozi do kraja nedelje predvidjaju pravo zimsko vreme.

U utorak nas očekuje u većini mesta sveže i hladno jutro ponegde sa slabim prizemnim mrazom. U prvom delu dana pretežno sunčano i umereno toplo vreme. Sredinom dana prvo u severnim i zapadnim, a kasnije tokom dana i večeri i u ostalim predelima naoblačenje sa kišom i pljuskovima. Više padavina u noći između utorka i srede. Duvaće umeren, a u košavskom području povremeno jak jugoistočni vetar, uveče u skretanju na severozapadni. Jutarnja temperatura od -2 C do 6 C, a maksimalna u intervalu od 14 C na severozapadu do 20 C u centralnim i južnim predelima. Uveče temperatura u osetnijem padau pa će kiša prelaziti u sneg u brdsko-planinskim predelima.

U sredu u prvom delu dana oblačno sa kišom, a u brdsko planinskim predelima sa snegom uz formiranje snežnog pokrivača. Sredinom dana i posle podne u većini mesta suvo. Očekuju se obilnije padavine, do srede popodne u većini mesta od 10-20mm, na severu i severoistoku i do 30mm za 24h. Na planinama formiranje snežnog pokrivača od 15-30cm. U noći između srede i četvrtka doći će do delimičnog razvedravanja u istočnoj polovini zemlje pa se očekuju jutarnji mrazevi do -2C. U četvrtak će se ciklon polako izmestiti istočnije od nas tako da se posle podne očekuje priliv još hladnijeg vazduha po visini. ZAjedno sa hladnim vazduhom ponovo će krenuti padavine pa nas u četvrtak uveče i u noći ka petku pored kiše u nižim predelima očekuje i pojava susnežice i snega koji će na kratko zabeleti i u nižim predelima. Na planinama dalje povećanje snežnog pokrivača. U petak posle podne prestanak padavina uz delimično razvedravanje. Prvog dana vikenda u većem delu zemlje treba računati na pojavu jutarnjih mrazeva uglavnom u predelima južno od Save i Dunava od -5 C do 0C, u brdsko planinskim predelima na jugozapadu i do -8C tako da će vrlo verovatno stradati vegetacija. U subotu tokom dana osetno toplije, a u nedelju ponovo kiša i sneg na planinama.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.