Osnaživanje domaće privrede kroz DTL

imageDomaći trgovinski lanac u čijem se sastavu nalazi 13 trgovinskih preduzeća i njihov domaćin Europrom brend „Domaće“ približava i na ovogodišnjem Sajmu privrede i dostignuća , otvorenom u Omni centru. Osnaživanjem domaće proizvodnje osnažuje se pre svega srpska privreda , a potom i insistira na kvalitetu.

Domaći trgovinski lanac (DTL) postoji duži niz godina i do sada je umrežio 13 veletrgovina preko 600 prodajnih objekata u kojima zastupljenost domaćih proizvoda dostiže 20%. „Kada smo počinjali rad i najavili potrošačima robnu marku „Domaće“ to je možda delovalo kao još jedno u nizu robnih marki , ali činjenica je da nakon tri godine brend Domaće je postao mnogo više od robne marke. Postao je simbol zaštite, čuvanja i negovanja onog što je naše. Trgovina Europrom u Valjevu koja je članica DTL-a deli vrednosti oko kojih se sve članice slažu ,a to je da promocijom domaćih proizvoda utičemo i na podizanje standarda kvaliteta. Želja nam je i namera da edukujemo naše najmladje kupce da prepoznaju i daju prednost domaćim proizvodima jer to je zalog za budućnost domaće proizvodnje“, kaže Bojana Perić u ime Europroma i DTL-a.
DTL je organizacija koja ravnopravno tretira sve svoje članove i zapošljava 4500 radnika. „ Mi smo ozbiljni partneri kako domaćim tako inostranim partnerima. Posebno smo ponosni da smo zahvaljujući zajedništvu izgradili sitem koji funkcioniše i kredibilan partner koji drži svoju reč svakom proizvodjaču. Mi smo probali i uspeli da se razlikujemo od drugih zsahvaljujući pre svega činjenici da smo prepoznali domaće kapacitete i domaće proizvodjače sa vrlo visokim kvalitetom    proizvoda“, rekao je predstavljajući DTL na ovogodišnjem SPREGU direktor trgovinskog lanca Obrad Popović.
U hali Domaća priča zastupljeni su i domaći i nacionalni proizvodjači, a predsednik Skupštine DTL-a Jovica Živkov kaže da je prepoznavanje domaćeg brenda zajednički zadatak svih članica. „Mi smo nastali u sinergiji interesa različitih privrednih društava i imamo zajedničku nabavku uvoz i proizvodnju robne marke, a pre svega razmena znanja i iskustava izmedju članica i regionalnih centara. Sve što kao individualni učesnici posedujemo izmedju sebe delimo. U zdanjih nekoliko meseci elementi okupljanja se proširuju i zato smo usvojili brend strategiju u pogledu predstavljanja prema javnosti koju ćemo uskoro započeti“, rekao je Živkov.

image Cviko Krunić predsednik NO udruženja i vlasnik firme Medius iz Nove Pazove kaže da sa rastom trgovinskog lanca i popularizacijom domaćeg brenda i proizvodjača raste i broj zaposlenih.
„ Od rada trgovačkih lanaca i samim tim i domaćih proizvodjača koji su naši dobavljači, zavisi veliki broj porodica , mi imamo preko 4500 zaposlenih to nije mali broj. Samo na brojne poreze i doprinose koje plaćamo država inkasira velike sume novca. Samim tim mi smo nosioci razvoja lokalnih zajednica. I važniji smo nego strani trgovački lanci jer mi uspostavljamo poslovnu saradnju sa našim domaćim malim proizvodnim preduzećima.  Navešću Vam primer Europroma koji je ovdašnji valjevski, koji 20% poslovanja obavlja sa malim i srednjim preduzećima Zapadne Srbije što znači da 20% prometa što obavi Europrom je nešto više od 5 miliona evra , sad zamislite kad jedna kuća apsorbuje taj novac i stvori uslove za razvoj malih porodičnih preduzeća. Zato bi društvo trebalo da nas bolje prepozna i drugačije vrednuje“, kaže Krunić koji je svoj biznis započeo sa 25 zaposlenih , a sada u njegovom preduzeću radi 400 radnika.

DTL insistira na kvalitetu proizvoda što je osnovni standard za svaki oblik saradnje sa domaćim proizvodjačima. „Kupujmo domaće –proizvedeno u Srbiji“, slogan je već prepoznate robne marke „Domaće“.

S.V.   

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.