Ni pomaka ni rešenja za uništavanje imovine

imageTipično razmišljanje da kad je naše tad je i svačije već dugi niz godina praktično pričinjava problem u čuvanju gradske imovine. Nakon što se nešto uništi grad dostavi odštetni zahtev i potom čeka naplatu. Turci su te stvari rešili na jedan drugačiji način. Da li bismo mogli prepisati??

Izlomljen inventar, mobilijar nije ništa novo na našim ulicama. Sada kada je vreme lepo i kada počinjje sezona aktivnijih večernjih izlazaka shodno iskustvu oz prethodnih godina može se pretpostaviti da će uništavanja biiti sve više. Primera radi valjevski mediji u nekoliko navrata izveštavali su o pokidanoj svetlećoj traci na mostovima i trenutna situacija je izgleda takva da je grad odustao od novog postavljanja jer već mesecima na mostovima se mogu videti samo delovi tih LED traka. Pokušaj da razmišljamo , ako može Beograd što ne bi mogli i mi tako se neslavno završio. Izgleda da su huligani bili uporniji.
U Turskoj je nedavno jedna vest pobudila pažnju ne samo Turaka već i dobrog dela Evrope. Naime, uprava FK Trabzon je odlučila da zavede red i kazni svakoga ko mu uništava imovinu. Klub je nedavno otvorio svoj novi stadion „Medikal park arenu“ i kaznili su prvog navijača koji je snimljen da narušava red na tribinama. I to vrlo originalno: momak kog je kamera snimila da stoji na stolici, mora za kaznu da opere 10.000 stolica!
Grad Valjevo neprestano vrši zamenu sedišta na KK Student i stavka nabavke sedišta sada je postala redovna stavka u nabavkama UFK Valis.
„ Kada je uradjen taj teren nabavljeno je nešto više sedišta jer se računalo na bahato ponašanje i mi smo neprestano menjali ta sedišta . Sada ih nabavljamo jer nemamo izbora . Takav teren zaslužuje svaku pažnju i čim polome dva sedišta to je vidljivo i moram reći ružno izgleda. Tako je i sa drugim terenima , a mi se trudimo koliko nam inansijske mogućnosti dozvoljavaju da to održavamo“, kaže direktor Valisa , Aleksandar Mijailović.

Trabzon je našao način da reši problem , Valjevo ga rešava pokušajem da se na svakom uglu postavi video kamera. Ako kamera i zabeleži onog ko uništava čeka se naplata. Odšteta je uvek sagledana kroz finansije.

image „Mi ne možemo menjati zakon , ali ja sam odavno zagovornik toga da oformimo službu redara . Za to nam je neophodna skupštinska odluka. Novo zapošljavanje nije moguće i neka razmišljanja išla su u pravcu da napravimo preraspodelu radnih mesta pa da one koji realno ne rade ništa angažujemo da vode računa o gradskoj imovini. I to je kako čujem problem jer Uprava recimo ima najveći broj fakultetski obrazovanih kadrova , što će reći tvrde da su preškolovani za te poslove. Nije lako naći rešenje i tu je neki kompromis sa video nadzorom , reflektorima. Pa pogledajte do čega smo mi došli da moramo dečije igralište da pokrijemo video nadzorom. Kada prestane zabrana zapošljavanja siguran sam da će redarska služba moći da bude oformljena , pa da bar tada počenemo da radimo drugačije i sačuvamo šta preostane“, kaže zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.
U vesti vezanoj za Trabzon navodi se izjava kluba koja glasi:“ Nismo se šalili kada smo rekli da je ovo naš novi dom. Da li ikada kod kuće u patikama skačete po nameštaju?“
Valjevo je dom svih Valjevaca i malih i velikih i starih i mladih , a na žalost podaci koji su proteklih godina bili dostupni medijima govore da su oni koji uništavaju uglavnom punoletna lica. Zbog zakonskih očito ograničenja javnost u Valjevu ne može da sazna ni imena lica koja uništavaju pa društvena osuda izostaje. Ipak po zakonima RS moguuće je izreći kaznu društveno korisnog rada i neki podaci govoreda se takve kazne izriču , ali su one javnosti nmalo poznate .
Ako bi medijima bilo dostupno izveštavanje dok recimo mladić koji je uporno pisao grafite kreči zgradu koju je ižvrljao možda bismo imali korak napred , ovako ni medijima ne preostaje ništa drugo nego da kao grad bar za neko vreme odustanu od priče o uništavanju.
Izmena odluke o komunlanom redu svojevremeno je 2015. godine dala neku nadu da će se nešto promeniti . Ali nije , te odluke zastrašujuće izgledaju samo na papiru u smislu visine kazni . Da se zaista sprovode sada bismo mogli reći i koliko je grad inkasirao po osnovu sprovodjenja ove odluke. Takvog podatka ni posle dve godine nema. Ili ima u skladu sa sprovodjenjem, slabo i vrlo malo.
S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.