Čekanje pred Skupštinom

imageDanas /N1/Poslanici Nove stranke Zoran Živković i Marinika Tepić podneli su zahtev da grupa demonstranata u utorak prati sednicu Skupštine Srbije sa balkona. Odgovor predsednice parlamenta Maje Gojković još čekaju, a Živković poručuje da će grupa demonstranata svakako doći na ulaz u 10 časova, prenosi N1.

Kako bi moglo da izgleda ako demonstranti uđu da sa galerije prate sednicu Skupštine? Poslanik Zoran Živković, koji ih je pozvao, kaže da mu nije namera da demonstracije sa ulice preseli u parlament.

"Mi ne želimo da pravimo cirkus od parlamenta, on to već jeste u dobrom delu. Ovo je dom građana Srbije i oni imaju pravo po poslovniku da uđu, da prisustvuju na primeren način po pravilima koja ovde važe i da vide šta se tu radi", izjavio je Živković.

"Šta god da uradimo mi iz Srpske napredne stranke (SNS), šta god da uradi Maja Gojković kao predsednica parlamenta, Zoranu Živkoviću niko neće da dođe u Narodnu skupštinu, da ga gleda šta on govori i radi", smatra šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović.

Zoran Živković i Marinika Tepić prijavili su 47 demonstranta, da kao njihovi gosti prate sednicu da galerije. Veruju da je to prilika da skupština pokaže otvorenost, nakon što je krajem prošle nedelje, kako tvrdi opozicija, gostima poslanika bilo zabranjeno da uđu u parlament.

"Gojković je naredila da niko ne može da uđe u parlament bez njenog odobrenja kroz proceduru koja traje danima. To je opstrukcija komunikacije građana sa poslanicima", smatra Živković.

To su neistine, odgovara Martinović

"Svakoga dana imate razne učeničke studentske delegacije koje dolaze u Narodnu skupštinu, šetaju se po Narodnoj skupštini, prate tok Narodne skupštine sa galerije tako da nikome nije zabranjeno da uđe u Narodnu skupštinu", tvrdi Martinović.

I zaista, skupštinska vrata prethodnih godina bila su otvorena za mnoge – poznate i nepoznate.

Pamtimo 2009. kada se u društvu radikala Skupštinom šetao Miladin Kovačević, inače osuđen za prebijanje sutudenta u Americi. U Skupštinu su dolazile i javne ličnosti. Naprednjaci su ugostli članove Amadeus benda, a nedavno se zdanju parlamenta iznutra divio i holivudski glumac Džon Sevidž.

Da li će isti privilegiju imati oni koji pred parlamentom protestuju – biće jasno u utorak.

Danas/N1

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.