Kako I kome verovati?

imageSudeći po pristiglim Saopštenjima za javnost  u toku jučerašnjeg dana održana je sednica Gradskog veća. U jednom Saopštenju Odsek za informisanje Grada Valjeva navodi rezime održane sednice , a u drugom se očito ogradjuje samo od sebe nazivajući prethodno Saopštenje koje je ista služba uputila “nespretno napisanim”.    

U redakciju Vamedije ovog prepodneva stigla su dva Saopštenja za javnost koja upućuje Odsek za informisanje I protokol Grada Valjeva.  Jedno Saopštenje otkriva da je juče održana sednica Veća iako su mediji , kako je ranije bilo najavljeno, trebali da budu obavešteni o datumu, mestu , dnevnom redu , to se nije dogodilo pa je za brojne redakcije informacija o održanoj sednici bila pravo iznenadjenje. Materijal za sednicu medijima do ovog trenutka nije dostavljen.
Naime , Gradsko veće donelo je odluku po kojoj će ubuduće sednice Veća biti zatvorene za javnost  te je u prvobitnom saopštenju za javnost koje je potpisala I uputila služba informisanja bilo navedeno da će informacija o sednici biti blagovremena , dnevni red dostavljen.  Kako ništa od navedenog nije ispoštovano ista služba ovog prepodeva dostavila je valjevskim medijima još jedno saopštenje za javnost u kome ni manje ni više svoje prvobitno Saopštenje naziva “nespretno napisanim”. U oba slučaja situacija sa Odsekom za informisanje je nepromenjena odnosno  I kod prvog I kod drugog  Saopštenja  u   pomenutom odseku zaposleno je pet osoba od kojih se dve ne bave odnosima sa javnošću već rade na info šalteru na ulazu u šalter salu Uprave . Preostali zaposleni  na čelu sa gradskim Pr-om Marijanom Jeftić koja je I prosledila saopštenja,  bar po opisu radnog mesta bave se poslovima protokola I odnosa sa javnošću.  Ista lica dakle , ista služba za sebe samu tvrdi da nije dobro napisala saopštenje I zbog toga ae izvinjava novinarima.  U datom saopštenju nema informacije zašto izveštaj sa sednice kasni 24 sata , zašto nije dostavljen material za sednicu I zašto niko nije bio obavešten da će sednica biti uopšte održana.  Ne treba zaboraviti da  ove obaveze nisu valjevski mediji zatražili već je Veće pa potom I služba informisanja obavestila medije da će takav način rada biti primenjivan ubuduće.   
U novopristiglom Saopštenju za javnost se navodi:
“Poštovani,
Namera Gradskog veća nije bila da uvredi novinare niti da uskrati javnost za  blagovremene informacije, već da javnost rada bude obezbeđena u skladu sa Poslovnikom Gradskog veća na drugi način putem saoštenja za javnost i konferencija za novinare. S obzirom na činjenicu da je prethodno saopštenje nespretno napisano, ali bez loše namere ovim putem upućujemo izvinjenje novinarima.
U članu 36. Poslovnika piše: „Javnost rada obezbeđuje se pozivanjem predstavnika sredstava javnog informisanja na sednice Gradskog veća, izdavanjem saopštenja za javnost sa održanih sednica, održavanjem konferencija za štampu ili na drugi način kojim se obezbeđuje da rad Gradskog veća bude dostupan javnosti.“
Novinari će ubuduće pre početka sednice Gradskog veća dobijati obaveštenje o datumu zakazivanja, dnevnom redu sa materijalom, a posle održane sednice će dobijati saopštenja, dok će po potrebi biti održavane konferencije za štampu kako je to predviđeno Poslovnikom. To nikako ne znači zatvaranje sednica za javnost jer je Poslovnikom predviđeno nekoliko načina obezbeđivanja javnosti rada Gradskog veća gde je pozivanje na sednice samo jedan od njih.
Za novi način obezbeđivanja javnosti rada smo se odlučili zbog boljeg i efikasnijeg rada Gradskog veća jer je oduvek  postojala praksa svih dosadašnjih vlasti da imaju pripremne sednice na kojima postižu konsenzus o nekim pitanjima kroz diskusiju i raspravu. To radi i ova vlast na pripremnim sednicama tako da se na sednicama na kojima su prisustvovali novinari samo čita dnevni red i  usvaja ono što je već dogovoreno na pripremnim sednicama. Da se ne bi pravile dve sednice i gubilo dragoceno vreme  članovi Gradskog veća su se usaglasili da se na sednice Gradskog veća ne pozivaju novinari. Cilj toga nije da se nešto sakrije ili da se odluke donose daleko od očiju javnosti, već da sednice Gradskog veća budu efikasnije. Javnost će biti upoznata sa diskusijom na sednicama putem saopštenja i zapisnika koji su svima dostupni.
Zahvaljujemo se na dosadašnjoj saradnji i verujemo da će novi način izveštavanja biti efikasniji. Članovi Gradskog veća će vam biti dostupni i otvoreni za razmenu informacija i blagovremeno obaveštavanje.
Odsek za informisanje i protokol
Grad Valjevo”.
Nespretno, nesrećno ili neznalački , tek postavlja se pitanje da li služba ima još nešto što da saopšti I da li će I tada tvrditi da se  “nespretno “, omaklo saopštenje., odnosno da li uopšte treba verovati unapred citiranom saopštenju?
Ako Veće tvrdi da je odluka o budućem radu zakonski moguća I sprovodiva pa I kako tvrde , transparentna , može se postaviti pitanje zašto u toku jučerašnjeg dana niko od valjevskih medija nije imao informaciju , izveštaj,  niti saznanje o sednici.  Lako se može ustanoviti da nijedan valjevski medij nije objavio  takvu informaciju.
Nije naodmet napomenuti I da valjevski mediji informacije o radu Veća ne traže niti prate zarad sopstvene informisanosti . Banalno rečeno, nijedan valjevski novinar koji prati sednice Veća nikada nije sednici prisustvovao da bi informaciju podelio sa ukućanima već  da bi istu objavio javnosti.  
Vamedia će zato ostaviti Vama da procenite kom Saopštenju ćete verovati, uz podsećanje da je u Valjevu svojevremeno postojala ovakva situacija za vreme gradonačelnika Jovana Tomića kada su sednice čak bile potpuno tajne, ali i situacije da je u vreme ratnog stanja 1999 godine sadašnji član Veća , a tadašnji predsednik Izvršnog odora Borisav Radojičić sednice tog dela držao javno i otvorenim za javnost.. Valjevski mediji pozivajući se tada na važeće zakone i otvorene sednice u vreme čak ratnog stanja , uspeli su da se izbore za pravo javnosti rada. Da li će sada?  
Vamedia
  

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.