Vaterpolo fenomen – Vaterpolo klub Valjevo-Gorenje

imageZa nepune dve godine Vaterpolo klub Valjevo-Gorenje (do skoro Vaterpolo klub Valis 93) je osvojio Drugu ligu Srbije, Prvu B ligu Srbije, kroz baraž ostvario plasman u Prvu A ligu Srbije i u istoj sezoni se plasirao u Super ligu Srbije.

Gde je ključ uspeha kluba koji je formiran pre samo pet godina?Valjevo nije nepoznato na vaterpolo mapi Srbije. Pre svega po činjenici da decenijama unazad nije imalo uslove za bavljenje ovim sportom u zimskim uslovima zbog čega su desetine devojčica i dečaka, generacijama trenirali putujući, po snegu i ledu, stotinu kilometara do bazena u Velikim Crljenima i Banji Vrujci. Deca su odlazila na trening autobusom uveče u osam sati i vraćala se u Valjevo duboko iza ponoći, da bi već ujutru u sedam bili u školskim klupama! Ova činjenica nije bez značaja- ulažući neverovatni napor, valjevski vaterpolisti razvijali su posebane karakterne osobine: istrajnost, upornost, hrabrost, posvećenost, radne navike, nepokolebljivost. Te izuzetne osobine karaktera mladih valjevskih vaterpolista reflektuju se kroz njihove vansportske rezultate- vaspitanju i nadasve izvanrednim dostignućima u školi i akademskim studijama.
Osnovan krajem 2011. godine Vaterpolo klub Valjevo je nastao kao izraz potrebe da se insistiranjem na brizi za zdravlje, vaspitanje, obrazovanje, opštoj i sportskoj kulturi, sebi ali i sportskoj javnosti dokaže da je moderan sport u prirodnoj vezi sa ovim vrednostima a ne njihov antipod! Od inicijalnih 40 članova, klub se umnogostručio do više od 140 sportista svih uzrasnih kategorija, od najmlađih do seniora. Klub je uspostavio izvanrednu saradnju sa Vaterpolo klubom Partizan, od sedmostrukog evropskog šampiona dobio prijateljsku, stručnu i logističku podršku bez koje bi razvitak kluba bio teško zamisliv. Sa Centrom za kulturu Valjevo uspostavljena je kulturna saradnja. Lokalna samouprava, preko Ustanove za fizičku kulturu Valis, omogućila je valjevskim vaterpolistima besplatne termine za trening, kontinuirano, u skladu sa svojim mogućnostima, sufinansirajući realizaciju godišnjih sportskih aktivnosti.
U organizacionom smislu VK Valjevo je „mali“ klub sa još manjim budžetom. To podrazumeva brigu uprave za svaki dinar. U klubu ne postoje sredstva opredeljena za reprezentaciju; članovi uprave za svoj rad ne primaju nikakvu nadoknadu; u klubu radi pet trenera čije je stručno osposobljavanje (licenciranje) u potpunosti finansirano sredstvima kluba; plata trenera nikada nije zakasnila, klub poseduje potpuno novo plivalište, golove, semafor, stotine lopti, komplete sportske opreme…- i nikome nikada nije bio dužan!
„Veliki prasak“ valjevskog vaterpola dogodio se nakon što je u proleće 2015. godine postavljen balon nad bazenom u SRC Petnici. Mlađe katergorije Kluba redovno učestvuju u završnicama regionalnih i nacionalnih takmičenja. Rezultat seniora je još senzacionalniji- oni su za nepune dve godine prevalili zvezdani put od Druge do Super lige Srbije!
Konačno, ostaje da se odgovori i na pitanje sa početka ovog teksta: gde je ključ uspeha kluba koji je formiran pre samo pet godina? Kluč je u ponašanju koje je potpuno suprotno preovlađujućem iskrivljenom shvatanju angažmanu u sportu: u posvećenom „pro bono“ radu u interesu dece, porodice, lokalne i sportske zajednice; brizi i promišljanju o finansijama; odgovornosti; u razvijanju sportskog i ličnog morala. Dakle, ključ uspeha Vaterpolo kluba Valjevo je u poštovanju i negovanju neprolaznih vrednosti- koje su na žalost zaboravljene u teškim vremenima u kojima živimo.

Sportski žurnal

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.