Valjevska podvala ili valjevska bruka?

imagePR Isidore Bjelice objavio molbu Valjevcima da vrate knjige koje su uzeli na promociji jer ih nisu platili. Ova bruka, koja se već šeruje fejsbukom, samo je dokaz koliko znamo i koliko često posećujemo književne večeri. Šta bi se desilo da su u Valjevu održani Susreti juvelira?

PR služba Isidore Bjelice objavila :
“ Dragi Valjevci!
Pošto je na književnoj večeri nestao veći broj knjiga molimo gradjane koji su greškom mislili da su knjige besplatne da se jave i donesu ih. U suprotnom, gospodja Isidora Bjelica će biti prinudjena da nadoknadi štetu jer vlasnik Lagune gopodin Papić je odbio da otpiše ovaj gubitak i traži od Isidore da to plati. Obzirom da znamo da Isidora ima veliki problem i da plaća svoja lečenja sigurni smo kao organizatori da će se osobe koje su greškom odnele knjige javiti. Unapred hvala.
PR služba: V.B.“
Valjevska podvala ili nevaspitanje?
Svako ko je iole ikada prisustvovao nekoj književnoj večeri zna da se knjige nakon završene promocije prodaju. Činjenica je da se na promocijama mogu kupiti često jeftinije i uz potpis pisca što je posebna pogodnost. Kakav se to onda vljevski narod okupio na promociji knjige Isdore Bjelice?
PR služba u dva navrata ljubazno koristi reč „greškom“, očito ne bi li opravdala one koji su najverovatnije iskoristili priliku dok se Isidora ljubazno slikala sa gostima promocije i odneli knjige.
Ta greška nešto košta i na kraju neko će je platiti. Ali ima li veće cene od objave u kojoj se pozivaju Valjevci, koji se ovih dana valjda busaju u grudi da nam treba pozorište da nam je kultura na visokom nivou, da vrate ono što su uzeli. Ukrali?
Zanimljivo je da se na fejsbuku ne pominju posebno posetioci književne večeri već eto generalno svi Valjevci. To verovatno treba da pošalje znak onima koji bi da u Valjevu naprave promociju knjige da sa sobom iste ne nose ili da uz njih moraju postaviti stražare koji će budno motriti ko se knjige latio.

Zanimljivo je i da je sala Tužilaštva u kojoj je održana promocija bila ispunjena do poslednjeg mesta, u Valjevu se na književnim večerima okupi u proseku do 30 ljudi. Ipak Isidora Bjelica je pre svega javna ličnost, čest gost na televizijama, njena se slika vidja u novinama . Ona je , što bi neko rekao, poznata. To je verovatno razlog što je posetilaca bilo više.
U Biblioteci u Valjevu kažu da Valjevci dosta čitaju i da i pored pojave interneta na kom se takode knjige mogu pronaći, ljudi dolaze u Biblioteku. Sad ta konstatacija pada u vodu jer se postavlja važnije pitanje – Vraćaju li knjige?

Sreća u nesreći je što knjige nisu skupe, šta bi se dogodilo da je u Valjevu održana Nedelja visoke mode ili promocija najnovijih tipova televizora , ne valjda i Susreti juvelira?

Ceo slučaj trebalo bi da „popali crvene lampice“ kod onih koji razmišljaju i pitaju se o nivou kulture u gradu. A da li će?

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.