U Valjevu Prvi sajam voćarstva

imageU okviru programa obeležavanja Dana grada, u Valjevu će 17. i 18. marta biti održan Prvi sajam voćarstva. Organizatori su grad Valjevo, preduzeće Agrorazvoj i Poljoprivredna škola u Valjevu.

 

Prvi sajam voćarstva mogao bi lako postati prepoznatljiv kad je Valjevo u pitanju . S obzirom da je ovaj kraj poznat kao pretežno voćarski održavanje Sajma korak je ka vraćanju Valjeva na voćarsku scenu.Kako je najavljeno na konferenciji za novinare Prvom sajmu voćarstva u Valjevu prisustvovaće i predstavnici države odnosno resornog ministarstva pa se očekuje dolazak ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića.
„Suština je da Valjevo etabliramo kao vodeći grad u Srbiji u ovoj oblasti. Valjevo ima velike mogućnosti u razvoju voćarstva. Kod nas su primarne četiri vrste voća-kupina, malina, šljiva i jagoda i svake godine pod ovim kulturama je sve više hektara. Iako je sve više proizvođača, ima i sve više problema. Ideja ovog Sajma je kako doći do proširenja sirovinske baze, kako doći do više hektara pod ovim kulturama, pomoći onima koji bi hteli da uđu u ovaj posao. Zato smo angažovali najveća imena, vezana za voćarstvo, u našoj državi. Hteli smo da se u ova dva dana u Valjevu okupi krem voćarstva. Težište je na stručnim skupovima i na edukaciji ljudi, kako doći do kvalitetnih zasada, sadnica. Svrha Sajma je da pokaže da li možemo biti prva ruka u trgovini. Cilj je da zarada bude što veća i da poljoprivredni proizvođači mogu da dostignu što veće standarde plasamana svoje robe“, rekao je Dragan Jeremić, zamenik gradonačelnika najavljujući predstojeći Sajam.
On je naglasio da je grad Valjevo ove godine izdvojio 16 miliona dinara za subvencije. „Sledeće godine ćemo to pomnožiti sa dva, kao što smo i ove u odnosu na prethodnu, tako da polako stignemo do jedne respektabilne cifre. Pored voćarstva, mi ćemo ulagati u proizvodnju junadi, ovčarstvo. Sa Bosnom i Hercegovinom bi mogli da napravimo jedan ozbiljan projekat vezan za ovčarstvo. To su sve stvari koje mi kao Grad preduzimamo, da razvoj poljoprivreda ne bi ostao samo na rečima“, rekao je dr Jeremić.

 

image Bojan Bošković, direktor JP „Agrorazvoj- valjevske doline“ se najpre zahvalio svima koji su pomogli u pripremi Sajma- Poljoprivrednoj školi i Turističkoj organizaciji Valjeva.
„Sajam voćarstva je planiran kao spoj predavanja i izložbenog dela, gde će se predstaviti proizvođači, proizvodi od voća, izložba agro-mehanizacije i izložba samih rasadničara, koji će predstaviti svoj rasadni materijal. Predavanja će se odnositi na aktuelnosti u voćarstvu, naročito na stvari koje su se dobro pokazale u praksi. Organizovaćemo pokazne vežbe orezivanja voća i rada sa agro-mehanizacijom. Prvi dan je zamišljen po oblastima- jagodasto, jabučasto, jezgrasto i koštičavo voće, a predavanja će održati profesori Mihajlo Nikolić i Zoran Keserović, koji su vrhunski stručnjaci iz te oblasti. Na poljoprivrednom dobru Poljoprivredne škole uradićemo pokazne vežbe orezivanja voća i rad sa agro-mehanizacijom. Na naučnom skupu će učestvovati predstavnici Srpske akademije nauka, Ministarstva poljoprivrede, poljoprivrednih fakulteta, Poljoprivredne škole i samih proizvođača“, rekao je Bošković.
Direktor Poljoprivredne škole u Valjevu Milan Gajić je zaključio da je učešće ove škole, potvrda da škola ispunjava svoju misiju i da pored školovanja mladih, doprinosi i razvoju poljoprivrede valjevskog kraja.
Grad Valjevo-Vamedia
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.