Mentorska šetnja

      Нема коментара на Mentorska šetnja

imagePovodom Međunarodnog dana žena, u subotu 11. marta, u okviru programa „Podeli svoje znanje“ održana je šetnja centralnim ulicama Valjeva. „Mentorska šetnja“ na inicijativu organizacije Vajtal Vojsis (Vital Voices) održava se širom sveta svake godine istovremeno, a za cilj ima razvoj liderstva, povezivanje i razmenu iskustava uspešnih žena u različitim oblastima.

Od 2008. godine u šetnjama je učestvovalo više hiljada liderki na svim kontinentima.Mentorskom šetnjom podižemo svest o tome koliko je važan ženski glas i koliko je važno da zajednički radimo na profesionalnom i ličnom osnaživanju mladih žena i na jačanju njihove pozicije, a tome program ’Podeli svoje znanje’ doprinosi već sedam godina. Ali, takođe ne smemo da zaboravimo žene koje su se izborile da uživamo prava koja imamo,“ poručila je Svetlana Stefanović, menadžerka projekta iz Evropskog pokreta u Srbiji, koji je jedan od organizatora manifestacije.
Nakon šetnje, u Gradskoj upravi u Valjevu organizovana je javna debata pod nazivom „Gde je danas rodna ravnopravnost u Srbiji?“, uz podsećanje na ulogu ženskih pokreta u osvajanju ženskih prava. U javnoj diskusiji učestvovale su Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Mila Grujičić iz Saveta za rodnu ravnopravnost grada Valjeva i Zorana Antonijević, savetnica za rodnu ravnopravnost u Misiji OEBS-a u Srbiji.
Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti istakla je da borba za ženska ljudska prava ne umanjuje ljudska prava muškaraca i zato je ženama potrebna podrška da ostvare iste mogućnosti i ista prava. Rodna ravnopravnost je pitanje celog društva i odražava se na razvoj celog društva i na kvalitet života svakog od nas. Za te vrednosti moramo se boriti svakodnevno, različitim mehanizmima i jasnim ličnim stavom“.
„Osećam zadovoljstvo i ponos onim što smo uspele da uradimo i promenimo oslanjajući se na naše prethodnice. Istovremeno, osećam veliku nelagodu i strah zbog izazova koji nas čekaju, posebno generacije koje dolaze u svet pun nasilja prema slabijima i prema prirodi, diskriminacije, mizoginije, seksizma prema ženama i ekonomskog izrabljivanja zaključila je Zorana Antonijević, savetnica za rodnu ravnopravnost u Misiji OEBS-a u Srbiji.

image Prvu šetnju u Srbiji, održanu 2008. godine u Beogradu, inicirale su Andrea Brbaklić, Marija Nikolić i Ana Firtel, učesnice programa Global Women Leaders Mentoring Partnership, magazina Forčun (Fortune) i američkog Stejt Dipartmenta i organizacije Vajtal Vojses. U Srbiji je od tada održano 11 šetnji u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kraljevu, a ove godine organizovano je 130 mentorskih šetnji u 62 zemlje sveta.
„Podeli svoje znanje“ je jedinstven program u Srbiji koji omogućava lični i profesionalni razvoj žena kroz mentorski rad. Sedmu godinu zaredom, partnerski ga sprovode Evropski pokret u Srbiji, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Erste Banka i Misija OEBS-a u Srbiji. Kroz Program je do sada prošlo 160 mentorskih parova, a među mentorkama su bile Mirjana Karanović, Ana Sofrenović, Aja Jung, Nevena Petrušić, Sonja Liht, Sonja Stojanović Gajić, Milena Dragićević Šešić, Tanja Miščević, Gordana Čomić, Andrea Brbaklić i druge.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.