Stigao novi skener

      Нема коментара на Stigao novi skener

imageDugo čekani skener stigao je u Opštu bolnicu u Valjevu. Vrednost skenera koji je obezbedilo ministarstvo zdravlja je 45 miliona dinara . Dobavljač preduzeće “Beolaser”, proizvodjača Toshiba.

Stari skener u Opštoj bolnici Valjevo ne radi već duži vremenski period. Za 11 godina efektivnog rada postojao je problem  sa inicijalizacijom aparata prilikom njegovog uključenja, sa rekonstrukcijom slike i akvizicijom CT podataka na detektorskom sistemu za čiju je popravku prema procenama bilo potrebno 12 miliona dinara. Na tom paratu zamenjena je jedna cev koja je koštala deset miliona i uz još neke sitnije popravke za skener je izdvojeno oko 24 miliona dinara.
Procena nadležnih bila je da bi dalje popraka iziskivala mnogo više novca nego nabavka novog, pa je sa ministarstvom potpisan ugovor o kupovini novog aparata.
U Bolnici u Valjevu postoje I stariji aparati od skenera , ali u upravi ove ustanove tvrde da se oni redovno servisiraju
Prilikom potpisivanja ugovora za nabavku skenera irektor Bolnice dr Zoran Djurić je rekao da trenutno u ministarstvu postoji odobrenje ukoliko bude dovoljno sredstava za novi rentgen aparat koji bi bio instaliran na mestu dosadašnjeg. “Postoji odobrenje i za ultrazbučni aparat koji bi bio stacionaran u prijemno-urgentnom centru za hitne slučajeve. Ostali aparati su uglavnom u ispravnom stanju i povremeno nam se kao i svuda dešavaju kvarovi, ali su tu redovni servisi”, najavio je Djurić
Za 11 godina aktivnog rada  na starom  skeneru obavljeno je  oko 100.000 pregleda, odnosno 15 miliona CT slika. Najvažnije od svega je da gradjani Valjeva više na skener neće morati u druge gradove Srbije .
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.