Protest meštana tri sela zbog crkve

imageNakon potapanja Gračanice , crkva u selu Brezovice još uvek nije otvorena za vernike. Dok crkvu episkop Milutin drži pod ključem, meštani protestuju.

 

Meštani Brezovica, Poćute i Tubravića nakon potapanja manastira Gračanice ostali su praktično bez crkve iako je zamena po ugovoru izmedju SPC i JP Kolubara napravljena u selu Brezovice još pre sedam godina. Meštani ovih sela još od tada čekaju da se crkva otključa kako bi mogli da je koriste , ali se to već godinama ne dešava iako su u nekoliko navrata do sada dobijali obećanja koja su se na kraju pokazivala kao lažna.
Kako su praktično ostali bez crkve u kojoj se mogu krštavati, venčavati i prisustvovati liturgijama meštani ovih sela odlučili su da protestuju ne bi li i na taj način iskazali svoje nezadovoljstvo zbog situacije u koju ih je kako kažu, doveo episkop Milutin.
„Stotinak ljudi potpisalo je peticiju da se nova crkva konačno otvori i omogući bogosluženje. Toliko je hramova SPC u izgradnji i u njima se vrši služba, naša je potpuno izgrađena ali i dalje je zaključana, iako je u nju prenet ikonostas i ostali inventar iz potopljene Gračanice. Umesto u našu, prinuđeni smo da idemo u manastir Pustinju, kojia je udaljen oko osam kilometara, dok su ostale bliže crkve u Leliću i Jovanji udaljene po 20 kilometara. Jedini odgovor koji smo mogli da dobijemo od našeg sveštenika jeste da je ključ kod vladike Milutina i da on treba da odluči kada će crkva biti otvorena”, pričaju parohijani.
Tokom samog slučaja potapanja Gračanice javnost je mogla da čuje I sazna das u sve ugovorne obaveze preduzeća JP Kolubara prema SPC ispunjene , odnosno sve ono što je crkva tražila je izgradjeno, nova crkva, parohijski dom, česma, most na reci Sušici, pristupni put.Svi ovi radovi završeni su 2009. Godine.
Važećim A listom i pratećom dokumentacijom crkva je uknjižena na SPC i od tog dana se smatra njenim potpunim vlasništvom.A iz sada već potpoljene Gračanice prenet je kompletan ikonostas.
“Po ugovoru o razmeni nepokretnosti sa SPC, mi smo eparihiji valjevskoj sagradili crkvu, parohijski dom, kuću za sveštenika, prodavnicu, česmu i hlebnu furunu. Uz to, podigli smo i letnjikovac, izgradili parking i rasvetu, iako to ugovor nije predviđao” kažu u “Kolubari”, pojašnjavajući da su novu crkvu odavno predali na “upotrebu” eparhiji.
Episkop valjevski Milutin, pak, poslednju informaciju zašto nova crkva u Brezovicama ne radi, dao je lane, rekavši da ovaj crkveni kompleks “ipak nije u potpunosti završen”, te da nadležna komisija eparhije utvrđuje “šta još po kanonima SPC nedostaje kako bi hram počeo sa bogosluženjima”.
Tako je eparhija ove godine od “Kolubare” zatražila da oko nove crkve uredi ogradu i – ofarba je, pa čak I da okreči I obriše prašinu što ovo preduzeće nema obavezu s obzirom da je objekat vlasništvo SPC I shodno tome I njihova obaveza o staranju I održavanju. Grad je za ovu namenu čak opredelio sredtsva , ali očito da I pored vrlo skupog brisanja prašine episkop Milutin nema nameru da vernicima otključa crkvu.
Meštani su se zato odlučili na protest I kažu neće odustati od namere da koriste crkvu.
S.V.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.