Nema odluka bez saglasnosti gradjana

imageUkoliko odluka nakon javne rasprave i postignute saglasnosti sa gradjanima bude da Valjevo dobije Aleju zaslužnih gradjana valjevske demokrate će takvu odluku svojim glasovima podržati. Na konferenciji za novinare pored osvrta na sednicu Skupštine valjevske demokrate govorile su I o komunalnim problemima.

Osvrćući se na temu sa sednice Skupštine vezanu za Aleju zaslužnih gradjana Boban Pavlović predsednik GO DS-a kaže da je usvojena odluka na Skupštini praktično gradjane stavila pred svršen čin.” Ovoj odluci morala je najpre prethoditi javna rasprava pa potom idejno rešenje pa ponovo javna rasprava pa da tek onda takva odluka dodje na sednicu Skupštine pred odbornike. Ovako usvojena odluka već znači da se traži rešenje za aleju zaslužnih gradjana i to upravo na spornom prostoru. Demokratska stranka nije protiv Aleje iako mislimo da gradjane ne treba deliti, ali za Aleju na za to adekvatrnom prostoru. Takav prostor postoji u sklopu Novog groblja u Valjevu”, rekao je Pavlović.
On napominje da Zakon o sahranjivanju decidno kaže da nema sahranjivanja mimo za to posebno uredjenih mesta , odnosno groblja . Na pitanje Vamedie sobzirom da je činjenica da je slikar Ljuba Popović sahranjen u suprotnosti sa tim zakonom, zašto demokrate nisu reagovale kada je njegovo sahranjivanje na prostoru Boričevca najavljeno, Pavlović kaže da se ipak radi o osobi velikog ugleda i značaja za grad Valjevo te i da je u tim trenucima svaka drugačija reakcija bila neprimerena. „ Ne možemo mi donositi odluke kako samo nama odgovara već moramo prethodno napraviti dogovor sa gradjanima.Ako neko idejnim projektom ponovo prejudicira najavljeno rešenje ponovo ćemo imati probleme . Mi smo na sednici bili protiv ove odluke i nismo za ovako donet zaključak”, rekao je Pavlović.
Milka Erić Vasiljević odbornica DS-a u Skupštini grada osvrnula se i na nagrade grada rekavši da je ponuda bila jako skromna i da komisija nije imala mnogo posla jer je broj predloga bio jako mali. „ Tako nešto ne sme da se desi više da imamo samo nekoliko kandidatat i da prktično komisija nema mogućnost da bira. Treba organizovati mnogo veću kampanju oko toga kako bi se gradjani motivisali da daju predloge. Ja ću ponovo podneti inicijativu predsedniku Skupštine za nagradu Matiji Nastasiću takodje jer mislim da njemu lično ta nagrada nije potrebna kao njemu , ali je potrebna svima nama da pokažemo da vrednujemo dobra i velika dela . Prekasno smo saznali da se povelje dodeljuju Češkoj i Rusiji i ja sam tada na Skupštini pokušala da tu negde uvrstim i predlog za Nastasića, ali videli ste nisam uspela i zato ću ponoviti inicijativu. Ali ću zato predložiti i da se nagradi Japan , zemlja koja nam je tako mnogo dala. Doro je da imamo nove prijatelje , ali je neoprostivo da stano preskačemo japan koji je dao veliki novac našem gradu i pomogao mnogo”, rekla je Erićeva.
Odbornica Milka Erić Vasiljević skrenula nje pažnju javnosti na postojeću odluku vezanu za lepljenje plakata gde im nije mesto i mimo postojećih odluka o komunalnom redu. Ona kaže da je nedopsutivo da se plakati lepe na stabla drveća, saobraćajne znakove. „ U odlukama grada piše da to ne sme i da nije dozvoljeno.U Valjevu nema dovoljno slobodnih panoa za te potrebe , ali odluka grada predvidja da mogu biti postavljeni neki novi panoi gde će plakatiranje biti dozvoljeno, Ovako , ako to rade partije kako da sankcionišete bilo kog gradjanina . To sada radi vladajuća partija i to je porazno. Pitamo se da li će službe grada postupiti po odluci grada i ukloniti plakate i sankcionisati takvo ponašanje”, rekla je Erićeva.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.