Obeležen Dan osoba sa Daunovim sindromom

imageSvetski dan osoba sa Daunovim sindromom, 21. Mart, obeležen je u Dnevnom boravku sportskim igrama, uz podršku Humanitarne organizacije Radost deci iz Beograda I članovima Udruženja Naši snovi.Ovo je treća godina zaredom u kojoj se organizuje podrška osobama sa Dunovim sindromom.

Ovim skupom poslata je poruka da „pravi prijatelji ne broje hromozome“ i da su osobe sa Daunovim sindromom važan i neizostavan deo našeg društva..
U našem Udruženju imamo desetoro dece sa Daunovim sindromom. Bez obzira da li su oni u našem Udruženju važno nam je da svako od njih postane vidljiv. Sve što se dešava iza zidova, kao da i ne postoji. Zbog toga je baš lepo što je 21.mart s obzirom da je trizomija na 21 paru hromozoma pa je simbolično i određen ovaj datum. Svaki put iskoristimo lepo vreme da prošetamo i da budemo sa ljudima sa kojima živimo.
„ Briga o deci od najranijeg uzrasta do kraja njihovog života. To je ono što radimo i što nam je cilj – da obuhvatimo i decu i mlade, i stare. Dakle servis za rani tretman, za decu od rođenja do 12 godina, gde bismo predupredili sve komplikacije koje nastaju tokom ranog detinjstva. Takođe važna je i briga o starim licim, da ne moraju da završavaju u nekim drugim institucijama. Mi sada imamo Dnevni boravak ali je važno da se ta lica osete korisnim, kao I da postignemo najuspešniji vid socijalizacije i društvene integracije.”, kažu u Udruženju Naši snovi.
Procenjuje se da oko 2.000 ljudi u Srbiji ima Daunov sindrom. Jedan od glavnih problema je što su ova deca još neprepoznata od Ministarstva zdravlja i kategorišu se različito. Neka deca uopšte nemaju pravo na tuđu negu i pomoć .Veliki problem predstavlja I to što se uz taj sindrom često javljaju drugi zdravstveni problemi, kao što su srčane mane, problemi sa vidom i sluhom, sa štitnom žlezdom, a neka deca obole i od Alchajmerove bolesti.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.