Na knedlu sa šljivama u Valjevo

imageŠljiva i knedla sa šljivama biće obeležja Grada Valjeva, odlučili glasanjem posetioci na Sajmu voćarstva. Nakon ove odluke koju su doneli gradjani, grad će započeti proceduru brendiranja.

Za samo dva sata na Sajmu voćarstva čak 400 gradjana Valjeva je odgovorilo na dva pitanja : Koji kolač je po Vašem mišljenju zaštitini znak grada Valjeva i koje voće je reprezent grada Valjeva. U ovom glasanju ubedljivo je pobedila šljiva sa 72% glasova prisutih posetilaca , a malina je bila druga sa 26% glasova.
Svi posetioci mogli su da nakon degustacije kolača sa različitim vrstama voća odluče koji je to kolač po kom Valjevo može biti prepoznatljivo. Odluka je doneta u korist knedle sa šljivama za koju je glasalo 42% posetilaca, druga je bila baklava sa suvim šljivama 23%, a treći frape od maline sa 21% glasova.
„ Bilo gde da se pomene Valjevo još uvek nas prepoznaju kao voćarski kraj i ovo jje bila prilika da po ugledu na brojne gradove Evrope i bivše Jugoslavije odlučimo koje je to voće koje je našnreprezent i koji je to kolač po kom Valjevo može biti prepoznato. Odluku smo prepustili gradjanima i neki su bili i iznenadjeni da nje to šljiva , a ne malina kako mnogi misle. Proizvodnja šljive svakako je prisutna i mnogo više zastupljena u ovom kraju odavnina. Ekspanziaj proizvodnje maline dogodila se poslednjih decenija , ali očito da Valjevci ipak više vole i više vrednuju šljivu“, kaže zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.
Po njegovim rečima sada predstoji pokretanje procedure zaštite i šljive i i knedli sa šljivama, potpuno brendiranje ovih proizvoda.
„ Moramo najpre zaštiti recept za ovaj kolač , potom izabrati pakovanje , način služenja i to su neke proceduralne stvari koje po zakonu moramo da uradimo. Ako odete na Bled i ne probate tamošnju krempitu koja je kolač njihovog grada ili je ne kupite kao nešto što ćete poneti sa sobom to je kao da tamo niste ni bili. Tako je i sa brojnim drugim evropskim gradovima, a možda je nama najpoznatija priča o Mocart kuglama i napolitankama u Austriji. To su nekada samo bili kolači , ali su sada mnogo više od toga. Mi smo tek na početku i želeli smo da gradjani odluče jer tu se ipak radi o ukusima i nekom se svidja jedno nekom nešto drugo , ali većina je tako odlučila . Cilj nam je da svako ko dodje u Valjevo u našim restoranima može da proba knedlu sa šljivama uz saznanje da najbolje knedle može jesti samo u Valjevu“, kaže Jeremić.
Iako je povremeno u Valjevu bilo mnogo priče o tome da još nemamo svoj brend nikada nije napravljen ozbiljniji korak ka bilo čemu . Možda je izbor voća i kolača kao logičan sled prepoznavanja Valjeva po voćarstvu konačno korak ka tome.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.