Lego roboti za 4 valjevske škole

imageRotari klub Valjevo je u okviru zajedničkog projekta rotari klubova Šabac, E-klub i Valjevo i Rotari distrikta 2483, za osam škola u Šapcu i Valjevu obezbedio komplete Lego robota. Nova učila moći će da koriste učenici svih uzrasta , a njegova upotreba je moguća u više predmeta.

U okviru projekta pod nazivom „Robotom do znanja i veština“ , Rotari klub Valjevo, Šabac E-klub i Kreativni centar obezbedili su komplete Lego robota za škole „Andra Savčić”, „Nada Purić”, „Milovan Glišić” iz Valjeva i Valjevske gimnazije – specijalnog programa za osnovce, kao i šabačke osnovne škole „Nikolaj Velimirović”,„Nata Jeličić”, „Jevrem Obrenović” i Osnovna škola „Majur” iz Majura.
„Realizacija ovog projekta dolazi kao posledica prepoznate potrebe inoviranja nastavnih sredstava u školama i u njemu će učestvovati najaktivniji nastavnici, učenici i oni će i proći i obuku za programiranje i sklapanje Lego robota. Ideja je da se posle ove obuke koja se održava u Petnici , ovi Lego setovi aktivno koriste kako u redovnoj nastavi tako i u školskim sekcijama i vannastavnim aktivnostima . Sam projekat ima za cilj vraćanje onih starih lepih primera iz škola gde su učenici mnogo više vremena provodili u školi želeći upravo da nešto dodatno rade i saznanju više od onog što nudi nastavni plan i program“, kaže Nikola Božić Rotari klub Valjevo.

image Božić kaže da su roboti jednostavni za programiranje, a istovremeno se mogu programirati da rade kompleksne i ozbiljne stvari. Pomenuti Rotari klubovi želeli su , kako kažu , pre svega ne samo da finansijski podrže škole , učenike i nastavnike nego i da daju primer svima drugima koji imaju načina da menjaju zajednicu na bolje da je menjaju u smeru obrazovanja i mladih. „ Mladi su ti koji će za pet, deset ili petnaest godina činiti stubove ovog društva. Finansijski gledano svaka škola je dobila vrednost od hiljadu evra jer paketi robota koštaju 6 000 evra ,a 2000 evra je vrednost obuke, literature i softvera koja će biti sprovedena za rad na njima i njihovo korišćenje. Lego paketi su osmišljeni tako da mogu da služe za obrazovanje vrlo male dece do srednjoškolaca . napravljeni roboti mogu da idu i na takmičenja i iako deluje da su to roboti predvidjeni za stručne predmete robotike, informatike i slično , treba zanti da noni mogu da se koriste i u drugim nastavnim modulima i u hemiji i biologiji sve u zavisnosti od uzrasta“, rekao je Božić.

image

Donacija Rotari klubova može biti ujedno i poziv školama koje imaju sredstava za ovakvu inovaciju da sledeći primer škola koje su sada dobile ove pakete učine isto.

S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.