Još tri kamere za video nadzor saobraćaja

imageOdlukom Veća kamere za video nadzor saobraćaja biće postavljene na još tri lokacije u gradu, tačnije na još tri izlaza iz Valjeva. „Mi nemamo nikakve pokazatelje šta je do sada postignuto kamerama, a donosimo ovakvu odluku. Gradjani to ne žele“, rekao je član Veća Nikola Popović, jedini uzdržan prilikom glasanja o ovoj odluci.

Grad Valjevo izdvojiće osam miliona dinara u okviru programa korišćenja sredstava od naplaćenih saobraćajnih prekršaja za postavljanje još tri kamere i to na lokacijama:
-put Valjevo-Bajina Bašta
-put Valjevo –Beograd (izlaz iz Valjeva)
-put Valjevo –Užice (Obilaznica kod Remonta – Jugopetrola).

U Valjevu već postoji videonadzor na četiri lokacije, a na sednici Veća Nikola Popović koji je prilikom glasanja o ovoj odluci bio uzdržan , svoj stav je obrazložio rekavši da ne zna efekte već postojećih kamera. „Ja stvarno ne znam te podatke i niko se time nije zaista bavio koliko su smenjeni saobraćajni prekršaji u odnosu na prethodne godine jer kamera recimo u Sindjelićevoj postoji već toliko dugo da bismo morali znati kakav je efekat po bezbednost saobraćaja. S druge strane kamere koje smo već postavili na ulazu i izlazu iz grada rekli su da služe u boljem hvatanju kriminalaca , a ni tu nememo podataka koliko je zaista njih uhvaćeno baš zahvaljujući kamerama. Donosimo neku odluku, a nemamo te podatke. Trebalo bi da čujemo i šta gradjani misle o tome , a oni ne žele više kamera u gradu, treba gradjane da uvažimo“, rekao je Popović.
Gradinačelnik Slobodan Gvozdenović je pojasnio da nije dovoljno merodavan da o tome govori s obzirom da je potpuno druge struke , ali da veruje onima koji se tom tematikom bave i koji tvrde da efekti postoje i da kamere treba postaviti. „ Mi nismo ovde dovoljno stručni u toj oblasti i zato predlažem da poslušamo one koji se time bave i kojima je to posao“, rekao je
Gvozdenović.

image

Podaci koje je pre izvesnog vremena iznela PU Valjevo govore da je za četiri meseca koliko postoje kamere na izlazima iz Valjeva evidentirano 7.500 tih saobraćajnih prekršaja u najvećoj meri prekršaji prekoračenja brzine. Najviše prekoračenja dozvoljene brzine zabeleženo je na uzlaznom putu iz pravca Šapca .Na raskrsnici najprometnijih ulica Karađorđeve i Sinđelićeve ulice, za dve godine bilo je čak 4.500 i to 2015. godine 2700 prolazaka na crveno ,a 2016 godine 1.000 prolazaka na crveno svetlo. . Od ostalih prekršaja, najviše ima prekršaja nepropisnog prestrojavanja a potom neustupanja prava prvenstva pešacima na pešačkom prelazu

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.