Industrijska zona može biti na bilo kojoj lokaciji

imageJoš uvek nema pomaka u kupovini zemljišta za proširenje ili formiranje nove industrijske zone u Valjevu. „Nova industrijska zona ne mora neminovno biti na sadašnjem zemljištu Vidoja Vujića, grad mora da gleda svoje interese , a procene zna se ko radi, Poreska uprava“, kaže poslanik Mihailo Jokić.

Iako se na poziciji industrijske zone nalazi opredeljenih 200 miliona dinara zamenik Dragan Jeremić je na javnoj raspravi o budžetu rekao da grad planira samo 100 miliona da uloži u kupovinu.  U javnosti se vrlo brzo potom govorilo o tome da grad možda ima nameru da zemljište kupi od preduzetnika Vidoja Vujića. Tada se i saznalo da je novom procenom Vujićevog zemljišta istaknuta i nova vrednost od 1,57 miliona evra, što je značajno više od 95 000 evra koliko je procena iznosila 2014. godine. Javnost je ostala uskraćena za informaciju kako je izvršena procena kojom se došlo do enormno visoke cene i ko ju je izvršio jer se po dostupnim podacima radi o livadama.
Valjevska javnost burno je reagovala na ove vesti smatrajući da je prirodnija kompenzacija duga od 127 miliona koliko Vujić duguje gradu u tom trenutku  nego da grad istom licu plaća zemljište.

„ Ja sam jutros konstatovao da na tom planu nije uradjeno ništa, na planu industrijske zone, baš ništa nije uradjeno , struja voda, put, a nama treba gotova industrijska zona , kad se neko  pojavi  da mi kažemo evo izvolite to je prostor  koji vam predlažemo. To znači da imamo negde najmanje 15 hektara i obezbedjen put, vodu , struju ,  kanalizaciju“, kaže poslanik Mihailo Jokić. 

Poslanik kaže da je on prvenstveno za to da se zona negde formira , a Poreska uprava odredjuje procenom cene. „ Ja sam pratio malo u medijima šta se govorilo , ali verujte presudna je procena Poreske uprave , oni to odredjuju i zna se to po zakonu kako se i kompenzuje kako se i kupuje , sve je to poznato. Zna se koliko košta jedan ar u svakom delu gradske opštine, prema tome to je jasno i po zakonu“, kaže Jokić.
Na pitanje Vamedie da li to znači da je njegov stav da industrijska zona može biti bilo gde Jokić kaže: „Pa naravno, bitno je da mi to imamo. Jer sad ako Arapi dodju za petnaest dana i pojavi se mogućnost investiranja , mi nemamo gde . Čitava priča je bila u medijima i govorilo se svašta , ali ja kada sam jutros došao video sam da ništa nije uradjeno , pa se kaže to mora sve da ide na Gradsko veće, pa na Skupštinu . Načelno jeste dogovoreno da grad hoće da širi industrijsku zonu , ali ništa nije pokrenuto“.
Poslanik dodaje da grad ne može biti oštećen ukoliko se sve radi pod kontrolom Poreske uprave, a da grad mora gledati svoj interes u obezbedjenju zemljišta za industrijsku zonu.

image Grad Valjevo još uvek ulaže u postojeću industrijsku zonu Stefil , a predmetne livade o kojima se govori nisu infrastrukturno obezbedjene pa je u ovom trenutku teško naći sagovornika na temu toga koliko je nakon kupovine zemljišta potrebno novca za ulaganje i formiranje industrijske zone . Možda je svojevremeno dobar komentar na jednoj od sednica Skupštine dao tadašnji zamenik gradonačelnika Žarko Kovač, govoreći o nastavku ulaganja u zonu Stefil, koji je tada  rekao: „ Industrijska zona nije ledina , znate, kada dodje investitor on traži uslove, počev od puta koji dolazi do zone, unutrašnjih saobraćajnica , da ne govorimo o naponu struje i slično. Razumete, nije to samo evo imam pet , deset hekatara zemlje“.  

Urbanističkim planom Grada opredeljene su 4 zone za privredne namene i to :IZ Stefil, IZ Gorić, IZ Krušik, IZ Beloševac.
Za sada nema informacija o kojoj od pomenutih lokacija grad konkretno razmišlja, ali je još prilikom usvajanja budžeta za 2017. godinu navedena činjenica da je industrijska zona jedan od devet kapitalnih projekata grada u čije će opremanje grad postepeno ulagati svake godine odredjena sredstva i to kako je navedeno: 2017 godine 45 miliona, 2018. godine  30 miliona dinara i 2019. godine  30 miliona dinara.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.