Valjevo će biti centar srpske hirurgije 31.marta

imageHirurška služba Opšte bolnice u Valjevu u saradnji sa Gradom Valjevom na Divčibarama 31. marta organizuje impozantan skup kojim će obeležiti 150 godina postojanja valjevske bolnice. Na poziv za ovaj skup do sada se odazvalo oko 400 posetilaca, a gosti predavači su poznati i najbolji srpski hirurzi.

Bolnica u Valjevu postoji 150 godina što je neposredni povod da Hirurška služba Opšte bolnice redovan sastanak Hirurške sekcije srpskog lekarskog društva posveti upravo ovom značajnom jubileju. „Mi zapravo imamo dva povoda , prvi je 150 godina postojanja Bolnice u Valjevu za koji smatramo da treba obeležiti na neki način, i uradićemo to najpre podsećanjem na vreme Valjevske bolnice iz Prvog svetskog rata , a sa druge strane prikazom našeg rada i stručnim delom našeg skupa gde ćemo objediniti istoriju i razvoj srpske medicine od Prvog svetskog rata pa do danas i da na kraju krajeva prikažemo šta danas mi radimo i šta radi Srbija“, kaže načelnik hirurgije Opšte bolnice Vlada Jovanović.
Jovanović objašnjava da je sam skup upravo na taj način kocipiran pa će gosti najpre biti upoznati sa istorijskom stranom Bolnice , a u okviru čega će nastupiti kvartet Miss, valjevski glumci koji će govoriti odlomke iz različitih dela , pisama Nadežde Petrović, odlomaka knjige Valjevska bolnica Vlade Arsića. U istom delu predvidjena je promocvija knjige dr Aleksandra Nedoka „Valjevo – srpski ratni hirurški centar i grad-bolnica u epicentru velike epidemije 1914 – 1915“, a izložba valjevska bolnica biće postavljena na prvom spratu hotela na Divčibarama. Čast da prisutne upozna sa istorijatom Bolnice pripala je prim.dr iliji Tripkoviću
Da je skup reprezentativan svedoče i imena predavača koji će o uspesima i načinima , novim postupcima u medicini iz oblasti hirurgije govoriti na ovom skupu, a medju njima su kako ističu organizatori dva akademika. „ Akademik profesor Radoje Čolović koji će govoriti o prvoj resekciji jetre u Srbiji i drugi akademika je dr Lazar Davidović direktor Klinike za vaskularnu hirurgiju koji će govoriti o vaskularnoj hirurgiji. Mislim da u Srbiji ne postoji lekar koji ne zna za ova dva imena . Profesor dr Zoran Milošević direktor Centra za transplantaciju KC Vojvodina koji će predavati o resekcijama pankreasa, a u pitanju je doktor koji je možda najpoznatiji u toj oblasti digestivne hirurgije i čovek koji je do sada uradio 35 transplantacija jetre. Nabrojao sam samo neka imena , a zaista svi predavači su eminentni stručnjaci u svojim oblastima i nije česta prilika da oni drže predavanja , zato sva imena predavača zaista zaslužuju posebnu pažnju i uostalom pobudjuju veliko interesovanje“, objašnjava Jovanović.

image Lista predavača dalje najavljuje dr Vladimira Djukića, Doc dr Vanju Dugalića, Doc. Dr Dejana Stojakova, a o iskustvima Opšte bolnice u laparoskopskoj hirurgiji debelog creva u Valjevu govoriće dr Nebojša Stojaković .
Javnosti je slabo poznato da je Opšta bolnica Valjevo na prvom mestu u srbiji kada su u pitanju laparoskopske operacije debelog creva. „ Možda je malo poznato, ali je tako. Mi imamo dva tima koji rade laparoskopske operacije debelog creva i rektuma i do sada imamo preko 150 operacija i to niko nema u Srbiji, niko više od nas“,kaže Jovanović.
Gosti na ovom skupu za sada su njavljeni iz svih gradova Srbije pa se može očekivati da će sva priznata imena srpske hirurgije 31.marta biti na ovom skupu na Divčibarama.
Sam skup prilika je da se Opšta bolnica i rad valjevskih hirurga na odredjeni način i promoviše. „ Svuda se u svetu primenjuje laparoskopska tehnika koju mi primenjujemo i svet to u standardima zahteva. U Srbiji je to prilično tek u povoju , a mi smo odavno napravili te prve korake i sada smo po tome i prepoznati i priznati. U tome prednjačimo u svim procedurama. Mi na žalost nemamo dovoljno prostora na ovom skupu, vremenski je neizvodivo, da prikažemo sve što radimo i morali smo da se odlučimo šta ćemo prezentovati i odlučili smo se za samo jednu oblast koju sam pomenuo laparoskopiju debelog creva i rektuma. Mi smo imali problem za šta da se odlučimo, verujte“, objašnjava Jovanović.
Na pitanje Vamedie da li je Bolnica u Valjevu napredovala dovoljno u oblasti hirurgije koja je započeta još u Prvom svetskom ratu ili nivo još uvek treba dostići, Jovanović kaže da se uvek može i više i bolje. „ Naravno da pratimo sve standarde, usvajamo nova znanja, trudimo se da učimo od najboljih . Možda smo morali do sada i više da napredujemo , ne samo zbog nas samih već zbog pacijenata . Najvažnije je da smo imali vrlo malo subjektivnih propusta , više se svih ovih godina radilo o objektivnim razlozima . Nikada nismo kaskali zbog našeg entuzijazma i želje da unapredimo znanje , više su ti razlozi nedostatak novca koji uslovljava potom nedostatak novih tehnologija . U medicini i postoje dva problema uvek, ili nemate novca ili nemate znanja. Mi smo uvek imali znanje , a novac je bio problem. Ali imamo čime da se pohvalimo“, kaže Jovanović.

Nakon svega rečenog jasno je da će valjevski hirurzi na Divčibarama imati reprezentativan skup koji će okupiti sva značajna hirurška imena i bar na trenutak Valjevo pretvoriti u centar srpske hirurgije. Značaj ovog skupa prepoznali su brojni sponzori, ali pre svega grad Valjevo koji zaista ima sjajnu priliku za promociju.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.