Usvojen program Poleta bez konkretnog rešenja za gubitke

imageProgram Poleta na sednici Skupštine najviše je, sudeći po raspravi na sednici Skupštine , zabrinuo odbornike opozicije. Opozicija ukazala na gubitak koji je porastao za 4 miliona.

Slobodan Pavlović DS , ukazao je za skupštinskom govornicom na niz gubitakak koje JkP Polet ostvarilo u prethodnom periodu. U materijalu i programu jasno je naveden jedan pregled kako su izgledali prihodi i rashodi i ti pokazatelji nisu dobri što je po mišljenju Pavlovića najverovatnije i razlog što su zaposleni u poslednjem mesecu prmili samo prvi deo zarade. „Posebno je zanimljiv recimo podatak za gorivo i potrošnju koji pokazuje da je ovo preduzeće za devet meseci prošle godine potrošilo 669 000 skoro , a za samo tri meseca , poslednja u prošloj godini utrošeno je 86 000 dinara, jasno je dakle da je potrošnja višestruko povećana , a samim tim i rashodi. Ovde nema investicija, a gubitak je porastao za 4 miliona dinara“, rekao je Pavlović.
Nezavisni odbornik Ljubomir Radović skrenuo je pažnju Skupštini da se ranije mnogo brže i više reagovalo kada je bio u pitanju prethodni drektor dok sada takva reakcija očito izostaje , a činjenca je da su gubici veći , poslovanje lošije. “ Od zaposlenih smo čuli uznemirujuće vesti i o tome niko ovde ne govori . Slušali smo o zapošljavanju koje nije bilo po zakonu i o još nekim stvarima pa je pravo pitanje , da i je ispitano jesu li uopšte zakonite te odluke koje rukovodstvo ovog preduzeća donosi?“, rekao je Radović.
Po mišljenju odbornika vladajuće koalicije Milana Gajića SNS bivši direktor Prvoslav Adžić je poslednji uspešn direktor preduzeča več od narednih direktora počela je propast preduzeća koja se kasnije samo nastavila. „Što se tiče novog direktora , on se čovek našao u „neobranom groždju“ jer tamo , uverio sam se , sedi nekoliko bivših direktora koji sede , piju i ne rade ništa. U tom preduzeću 65% zarade ide na plate i to na one koji sede piju , ništa ne rade osim ajde živeli . Nije pošteno kritikovati samo novog direktora, on je čovek i u ovakvim uslovima uspeo nešto da uradi , ali nije on kriv , on je već uradio mnogo toga, nemojte samo kritikovati. Polet je gubitaš već dugo vremena“, rekao je Gajić.
Žarko Kovač odbornik LDP-a ukazao je na činjenicu da najavljeni minus još nije ostvaren već da je projekcija , ai na osnovu izveštaja o radu iz 2016. godine . “ Za sada se čini da j novi direktor svestan problema , a ne treba biti neki ekspert da bi se videlo kjigovodstveno i računovodstveno gde su ovde problemi. U tom preduzeću sem izdavanja tezgi u zakup i odravanja tog prostora nema nekog drugog posla . Dakle osim staranja o tome i naplate zakupa. Ali svi problemi proističu iz velikog broja zaposlenih , od svih onih koji su u tom preduzeću , primaju platu , a nemaju šta da rade“, rekao je Kovač dodajući da u Poletu radi 8 ljudi sa viskom stručnom spremom što samom preduzeću nije potrebno.Po njegovom mišljenju problemi se za početak mogu rešiti racionalizacijom broja zaposlenih.
Kovačev predlog bio je ujedno i jedini konkretan predlog za rešavanje problema ovog preduzeća , ali posebne odluke stim u vezi nisu donete već je Skupština samo usvojila program poslovanja.
Iako je prisustvovao sednici, direktor Ljubinko Andrić nije na sednici govorio , a iz ranijieg njegovog obraćanja medijima moglo se čuti da je jedan broj radnika prihvatio socijalni program za odlazak iz firme. Dok je Andrić zatražio socijalni program za 7 zapsolenih , grad je po nekim tadašnjim informacijama prihvatio isplatu za četiri zaposlena. Ipak podaci ove vrste nisu izneti n samoj sednici.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.