Sud potvrdio pravo svih boraca na ratne dnevnice

imageUdruženje boraca ratova od 1990. godine sprovodiće ove godine projekte odobrene od strane Grada Valjeva i nadležnog ministarstva. Predsednik Udruženja Ljubomir Bradić saopštio i da su stigle prve presude kojima se potvrđuje da su svi borci imali pravo na isplatu ratnih dnevnica.

Kako je rekao na konferenciji za novinare, UBR-u su odobrena oba projekta sa kojima su konkurisali kod Grada i Ministarstva za rad, socijlnu politiku i boračka pitanja, a koji se odnose na programe besplatnih lekarskih pregleda, besplatnih advokatskih usluga i saveta, jednodnevnih ekskurzija za borce, kao i za nastavak negovanja tradicija ovog Udruženja, u okviru čega je plan i snimanje dva dokumentarna spomen filma ove godine.
„U međuvremenu, sitgle su i prve presude kojima je dokazano da smo bili sve vreme u pravu govoreći da svi rezervisti u Srbiji imaju pravo na isplatu ratnih dnevnica. Reč je o pravosnažnim presudama Apelacionog suda u Kragujevcu i Višeg suda u Kraljevu, po kojima je konačno utvrđena diskriminacija po mestu prebivališta boraca i po kojima je dokazano da je povređen Ustav Srbije tako što je tadašnja Vlada sklopila sporazum sa borcima iz Topličkog okruga, po kojem su samo oni imali pravo na isplatu ratnih dnevnica. Ovo je konačno pravična odluka domaćeg pravosuđa“, kaže Ljubomir Bradić.
Po njegovim rečima, presude koje su doneli sudovi u Kragujevcu i Kraljevu važe za sve borce u celoj Srbiji, tako da valjevski rezervisti nemaju potrebe da podnose posebne tužbe jer će se tako samo gomilati troškovi advokata, „umesto da taj novac ostane u državnom budžetu i bude upotrebljen za isplatu ratnih dnevnica“.
„Sledeći korak je ili nagodba sa državom, da ratne dnevnice budu isplaćene svima, ili će uslediti tužba međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu“, poručio je Ljubomir Bradić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.