Stranica sa pozivom na lično ime

imageIzborne političke kampanje u Srbiji su se promenile. Dok jedni tvrde da se radi o amerikanizaciji drugi očekuju d aim I dalje neko pokuca na vrata. Ipak poslednje vidjene kampanje ponajmanje se osvrću na programe I zajednicu , a sve više teže personalizaciji političkog nosioca ideje. Kampanje se polako sele na internet.

Suočavanje sa biračima tako što će aktivisti pokucati na njihova vrata, polako bi moglo da ode u zaborav. Najveća bojazan svakog aktivste koji dolazi na nečija vrata da bi lobirao za partiju koja ga šalje oduvek je bila da li ću biti primljen? Ova bojazan polako se prevazilazi korišćenjem interneta u predizbornim kampanjama pa ideja, poruka koja želi da se pošalje direktno ulazi u kuće gradjana bez prethodnog kucanja na vrata. Iskačući prozori I prosledjene poruke postaju nešto na šta se u kampanjama navikamo.
Samo dan nakon što se u javnosti pojavio spot Aleksandra Vučića , formirana je I stranica vucic.rs gde svako ko želi može pratiti kampanju najnovije aktivnosti još ubek aktuelnog premijera. Značajno pre njega u internet kampanju krenuo je Vuk Jeremić plasirajući upravo na društvenim mrežama svoje predizborne poruke.
Dokazano , internet nije prostor posredstvom koga možete ogroman broj korisnika obavestiti o nečemu već istovremeno I ispitati javno mnjenje, istražiti prihvatanje odredjenih ideja.
Nova stranica predsedničkog kandidatat na koju se dolazi unošenjem upravo njegovog prezimena svedoči o personalizaciji . Za personalizaciju Martin Šeperić politikolog kaže da je jedan od modernih trendova političke komunikacije I ogleda se u činjenici da se u fokusu kampanje nalazi samo jedna osoba, jedan političar, a das u u drugom planu program I ideologija ukoliko postoje.
Ovaj trend dolazi upravo sa zapada I od strane velikih kompanija kje se bave izbornim kampanjama koje kod nas sve više zauzimaju prostora . One koštaju mnogo , ali donose rezultate. Nijedna od njih neće pristupiti davanju bilo kakvog saveta niti predložiti oblik kampanje bez prethodnog anketiranja focus grupe od koje će dobiti odgovore na sva ključna pitanja. Upravo takav pristup kampanji nazivaju amerikanzacijom .
“Kritičari „amerikanizacije“ govore da ona samo opisuje površinsko stanje stvari i razrađuju tezu o modernizaciji koja polazi od toga da većina društva širom svijeta prolaze kroz sličan proces promjena. Zbog toga su nužni novi oblici društvene prakse da bi se postigli društveni, odnosno, politički ciljevi, pa tako i vođenje predizborne kampanje. Tomić, Z.,: Osnove političkog komuniciranja
Kako god nazivali kampanje koje su već počele u Srbiji izvesno je da se nalazimo u jednom ozbiljnom procesu transformacije u kojoj se sve više insistra na “direktnoj” komunikaciji posredstvom interneta.
Možda nije oše objasniti ni potrebu konkretne promene internet stranice SNS, kreiranja nove sa adresom vučić.rs . Ukoliko ste u mogućnosti da pozivom na lično ime neke osobe otvorite stanicu kod korisnika se stiče utiak bliskosti I neposredne povezanosti. Komunikacija bez posrednika. U prisnom I bliskijem odnosu dolazi I do stvaranja odnosa poverljivosti koji neminovno dovodi do toga da verujete onom što je plasirano bez dvoumljenja. Ako ste u mogućnosti da ličnim unosom imena čoveka koji se kandiduje za predsednika države imate uvid u njegov rad neminovno je steći utisak da komunicirate sa vrlo važnom osobom što I korisniku stvara osećaj prijatnosti.

Na kraju najvažnije od svega adresa je prepoznatljiva , nema ničega u čemu biste mogli pogrešiti , izuzev možda u anketnom prozoru koji vas pita da li ćete glasati za Aleksandra Vučića?

S.V.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.