Neslavni podaci o karcinomu u KO

imageU Opštoj bolnici u Valjevu u prošloj godini otkriveno je 798 maligniteta kod pacijenata iz celog KO, stopa smrtnosti bila je 22%, podaci su izneti na konferenciji za novinare povodom Svetskog dana borbe protiv raka.

Za 10 meseci u 2016 godini ukupno je otkriveno 798 maligniteta .“Što se tiče raspodele prema zastupljenosti opština KO najviše novootrkivenih slučajeva maligniteta,462 pacijenata je iz Valjeva, 89 Ub, 64 Lajkovac, 54 Ljig, Mionica 66, Pecka i Osečina 44, a ostale opštine 9“, rekla je dr Danijela Pavlović specijalista socijalne medicine iznevši podatke vezane za malignitete na teritoriji koju pokriva Opšta bolnica Valjevo .
Po njenim rečima raspon godina je veliki kada su u pitanju godine obolevanja pacijenata i kreće se u rasponu od 22 do 90 godina života pacijenata. „ Najstarija pacijentikanja kod koje je otkrivena maligna promena na dojci je stara 90 godina , najmladja 32 godine. Najstariji pacijent kod koga je dijagnostikovan rektalni karcinom star je 90 godina , a najmladji 33 godine, a što se tiče grlića najstarija pacijentkinja ima 66 , a najmladja 33 godine. Ova mlada dob nam ukazuje da starosna struktura obolevanja odstupa od granica u godinama za skrining. Najmladji novootkriveni slučaj maligniteta je kod pcijenta starog 21 godinu i u pitanju je malignitet krvi“, rekla je dr Pavlović.
U 2016 godini uradjeno je 3000 mamografskih pregleda, kolonoskopija je odradjena 333 puta , a biopsija grlića u 145 slučajeva, a sve u cilju da se maligna promena otkrije što je moguće ranije.
Svakodnevno sa pacijentima obolelim od nekog oblika karcinoma susreće se dr Zoran Živković lekar specijalista sa odeljenja onkologije Bolnice u Valjevu koji kaže da je i dalje prisutna činjenica da je kancer vodeći uzrok smrti u svetu. „ Rak je drugi uzrok smrtnosti u srbiji i procena je da u Srbiji svake godine oboli oko 32 000 osoba, a 19 000 umire . Smrtnost u Srbiji usled maligne bolesti je oko 19% , a nasuprot ovoj bolesti stoji i sa njom se bori oko 25 000 lekara i 55 000 sestara i budžet za zdravstvo koji je oko 270 evra godišnje po glavi stanovnika. Kancer dojke je vodeći po učestalosti obolevanja i vodeći je sa procentom smrtnosti u Srbiji . Mi smo na odeljenju imali oko 700 pacijenata , a procenat smrtnosti je 22%“, kaže dr Živković.

image U prošloj godini je pregledano u ambulanti onkologije oko 8 300 pacijenata, na hemioterapiji je bilo 2850 pacijenata, a broj pacijenata na prvom pregledu , odnosno pacijenata koji su upućeni iz drugih Domova zdravlja sa sumnjom na malignitet iznosio je 528.
U borbi protiv karcinoma najvažnija je prevencija . Već više godina u Valjevu se rade skrinizi pojedinih vrsta karcinoma o čijem je značaju govorila dr Vesna Krstevski.“ Kada je u pitanju grlić materice kod 101 pacijentkinje su pronadjeni pokazatelji na kacinom. Dakle , da nije na vreme otkriveno kod 101 žene bi se desile promene koje vode ka bolesti karcinoma. Kod 297 žena su uočene blage promene na grliću koje mogu preći u teže i to su kategorije žene izmedju 20 i 30 godine života. Dom zdravlja je nosilac skrininga i najveći broj pokazatelja nam dolazi od njih što je za svaku pohvalu. Kod 85 žena u okviru skirninga dojke je pronadjena promena i one su hirurški odradjene i praktično su izlečene. Kod 51 pacijenta pronadjene su promene na debelom crevu koje mogu preći u karcinom i kod njih se delovalo na vreme“, kaže Krstevski.

Kada je u pitanju dijagnostika i terapija u valjevskoj bolnici jedino se ne rade karcinomi pluća i grla. Kako je pre par godina postojao projekat vezan za palijativnu negu pacijenata sa malignitetima Vamedia je upitala i za mogućnost ponavljanja projekta koji je bio izuzetno dobro prihvaćen. „Postojao je projekat i bila je velika zainteresovanost i mi smo čak počeli i jedan gradjevinski deo na temu tog projekta , ali zbog nekih naših unutrašnjih dezorganizacija započeti deo obnavljanja palijativne nege je trenutno u drugom planu . Naime sredstva koja su bila opredljena za izgradnju tog dela onkologije nisu iskorišćena. Iz kojih razloga, to već nije pitanje za mene kao lekara“, kaže dr Živković.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.