Neka čeka SOS telefon?

image„Polio ženu benzinom“, „Bacio bebu na pod“, sve su to naslovi koji su poslednjih dana otišli iz Valjeva , a koji upućuju na činjenicu da nasilje u porodici u Valjevu itekako postoji . Još u novembru mesecu Ženska odbornička mreža najavila je uvodjenje SOS telefona za žrtve nasilja , ali do dana današnjeg nema pomaka po ovom pitanju.

Na žalost Valjevo se vratiko nekoliko koraka u nazad ili možda čak i više godina unazad po pitanju rešavanja problema porodičnog nasilja . Pre nekoliko godina imali smo u gradu kampanju za sprečavanje nasilja u porodici koja je dovela do formiranja Sigurne kuće koja sada ne postoji, a imali smo i SOS telefon na kom su sve žrtve nasilja mogle da prijave svoj slučaj i dobiju pravni i prijateljski savet. Ni telefona odavno nema.
U novembru mesecu ženska odbornička mreža najavila je ponovno otvaranje linije SOS telefona , ali do sada nije bilo pomaka . Mila Grujičić predstavnica pomenute mrže i predsednica Saveta za rodnu ravnpravnost Skupštine grada kaže da za telefon nije potrebna saglasnost niti asistencija ministartstva. „ To nisu izdaci i za uvodjenje ovog telefona potrebna je politička volja“, izjavila je Grujičićeva medijima.
Dakle , ne postoji politička volja da Valjevo dobije SOS telefon. Istovremeno svi su zgroženi , bar u javnim nastupima pojavama poslednjih meseci u Valjevu i pomalo više zabrinuti za loše vesti koje odlaze iz grada u Srbiju nego činjenicom da se pristupi ozbiljnom rešavanju oog problema . Za sada se evidentno rešava samo problem Sigurne kuće za koju Grujičićeva kaže da su opredeljena sredstva i izabrana lokacija , ali se čeka ministarstvo koje treba da da dozvolu za novozapošljavanje Centru za socijalni rad kako bi ova usluga mogla uopšte biti pružana.
Delegacija grada posetila je Kragujevac da bi se tamo uverili verovatno da Sigurna kuća može da postoji i funkcioniše po uslovima koje i njima dostavilo ministarstvo. U svakom slučaju šta god da prepišemo ukoliko ima koristi za gradjane nije loše.
Ali , ako već u gradu imamo iskustva sa značajem SOS telefona putem koga su stotite u najvećoj meri žena tražile pomoć zašto iskustvo koje imamo ne iskoristimo. “ Jedna od prvih stvari koju ćemo raditi i za koju smo dobili podršku je vraćanje SOS telefona za grad Valjevo. Taj telefon se svojevremeno pokazao kao potpuno potrebna aktivnost i predvidjeno je da u sklopu tog telefona postoji potpuna pravna pomoć gde će žene moći da dodbiju konkretne informacije i rešenja. Nasilje u porodici i nasilje u drugim segmentima života je nešto čime ćemo se značajno baviti. Ali za svaki od segmenata koje sam navela imaćemo konkretne aktivnosti. Radićemo na konkretnim i ostvarivim projektima“, najavila je Grujičićeva u novembru prošle godine .

image Na istoj konferenciji najavljena je I Strategija , ali ni od Strategije za sada nema nšta.
Za žrtvu nasilja važan je nekad samo minut , a kamoli dan I meseci . Da li je moguće da nosioci političke volje to u Valjevu ne znaju dok na dnevni red po hitnom postupku uvršćuju tačke koje sve jesu samo hitne nisu.
Da li je, na kraju, I moguće da slučaj nasilja nije hitan? Ako ne veruju medijima koji sugerišu važnost I hitnost da li bi mogli bar da veruju žeama ili deci koji su za ova četiri meseca neagilnosti Skupštine pretučeni?
S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.