Izložba Ane Cvejić

imageU petak 03.03.2017. u 18h na Ogradnoj galeriji biće otvorena izložba mlade umetnice Ane Cvejić. Izložba nosi naziv “Unutrašnji demoni”.

Ana Cvejić je rođena 1985. godine u Beogradu. Završila je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo. Bila je stipendista fonda za mlade talente Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. Član je ULUS-a i u statusu je samostalnog umetnika. Do sada je imala 12 samostalnih izložbi i učestvovala je na preko 100 grupnih izložbi. Izlagala je širom Srbije i sveta, od Amerike, preko Brazila i Rusije do UAE, kao i u svim evropskim prestonicama umetnosti: Parizu, Amsterdamu, Rimu, Berlinu, Londonu…2013. je dobila je nagradu za akvarel na „XIX Izložbi akvarela“ u Šapcu, a 2014. je predstavljena na izložbi „Art Revolution Taipei“ u Tajvanu kao jedan od 40 finalista iz celog sveta.
O ovoj izložbi je napisala:
„Les démons intèrieurs“ je nastao kao deo istraživanja čoveka kao ljudskog i emocionalnog bića.
Polazna tačka mog istraživanja su šest emocionalnih stanja, koja su po mom mišljenju važna u emocionalnom životu svakog čoveka. To su: “Erotika”, “Seksualnost”, “Patnja”, “Bes”, “Mržnja” i “Maska”. Taj ciklični krug se stalno okreće i vraća početku “Erotici”. Teoretski gledano postavljamo pitanje: “Ko sam ja” ili “Ko smo mi”? Da li je čovek današnje biće svesno samog sebe ili konstantno ponavlja, nesvesno, iste greške? Zašto u vremenu visoke tehnologije i konstantnog ljudskog razvoja taj ciklični krug šest stanja je vidljiviji i dominantniji danas? Čak ioako nas istorija uči greškama mi ih konstantno ciklično ponavljamo. To su neka od pitanja na koja ja kao mladi umetnik pokušavam da nađem odgovore posmatrajući čoveka kao emocionalno i psihološko biće.
Ovim projektom prikazala bih tri stanja “Patnju”, “Bes”, i “Mržnju”.
“Patnja” nastaje usled ličnog nezadovoljstva. Kao raskorak jednog društva prouzrokovan konstantnim nezadovoljstvom.
“Bes” i “Mržnja” prouzrokovane nezadovoljstvom konstantno obitavaju u nama. Ova dva stanja mogu biti lično donešena unutrašnjim dešavanjima a isto tako mogu biti prouzrokovana kao odraz stanja jednog društva. Činjenica je da ova dva stanja dolaze prvenstveno iz jedne osobe ali su ona pokazatelj savremenog društva u kome obitavaju.
Valjevska kulturna mreža VAKUM

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.