Dom zdravlja u novom ruhu

imageRadovi na uredjenju zgrade Doma zdravlja koji su započeti u prošloj, nastavljaju se I u ovoj godini . U ovoj ustanovi najavljuju I kompletu uslugu sistematskih pregleda.

Da su radovi u Domu zdravlja neprestani uverio se svako ko je posetio ovu ustanovu . U 2016. Godini pored krečenja I zamene podova uradjenaje I kompletna rekonstrukcija toaleta. “Sanacija toaleta i rekonstrukcija kanalizacione mreže radjena je u ukupnom iznosu od 2.642.980,00 dinara pri čemu je rekonstruisano 12 toaleta od čega svaki toalet ima po dve ili tri kabine. Ovim radovima nastavljena je započeta sanacija i rekonstrukcija iz 2015. godine, kako bismo u 2017. godini okončali sanaciju svih toaleta i korisnicima zdravstvene zaštite omogućili pristojnije sanitarne prostorije.Potom, krečenje Doma zdravlja i postavljanje podova u Službi za zdravstvenu zaštitu odraslih i Službi za stomatološku zdravstvenu zaštitu. Ovim radovima je započeta faza menjanja dotrajalih podova, najpre u Službi za zdravstvenu zaštitu odraslih, gde su bili najviše pohabani. Ova aktivnost će biti nastavljena u 2017. godini, a ukoliko to bude bilo potrebno, u narednoj godini ćemo okončati i zamentiti sve podove. Zamena podova nije izvršena samo zbog estetskog problema, već i zbog mogućnosti pojave intrahospitalnih infekcija, a koje su izvesne usled loših naprslih ili oštećenih podova koje nije moguće adekvatno dezinfikovati”, kaže Gorica Božić glavna sestra socijalne medicine i odseka za tehničko osoblje higijene.
Medju izvedenim radovima je I popravka i održavanje grejne mreže u ukupnom iznosu od 1.559.602,00 dinara. U ovoj ustanovi navode das u neke od grejnih instalacija urađene kada je izgrađena zgrada Doma zdravlja, tako da je, u više navrata, dolazilo do pucanja cevi usled pritiska pare. Izvršena je zamena dela cevi u Službi hitne medicinske pomoći i Službi za zdravstvenu zaštitu odraslih.
U prošloj godini nabavljena je I rana odeća za sve zaposlene zdravstvene radnike u Domu zdravlja u ukupnom iznosu od 1.408.662,00 dinara.” Osim odeće za Službu hitne medicinske pomoći koja radnu odeću dobija na svake dve-tri godine, sada je nabavljena odeća za Službu kućnog lečenja i nege, Službu sanitetskog prevoza dok su radne mantile ili uniforme dobili svi ostali zdravstveni radnici. Svi zaposleni zdravstveni radnici su dobili po dve uniforme, radna mantila ili komplet odela za teren. Nabavka radnih uniformi će se nastaviti i u 2017. godini”, navodi Božićeva.
U Domu zdravlja taksaivno navode I radove I nabavke koje su predvidene za 2017. godinu:
1. Nabavku jednog putničkog vozila i dva sanitetska vozila,
2. Jednog ultrazvučnog aparata,
3. Dva defibrilatora,
4. Namenskog frižidera za vakcine,
5. Dva CTG aparata,
6. Jednog autoklava,
7. Aparata za anesteziju sa stomatološkom stolicom za oralnu hirurgiju,
8. Dva inhalatora,
9. Vage za bebe i odrasle,
10. Računare sa štampačima,
11. Krečenje i sanaciju objekata i prostorija sa zamenom podova,
12. GPS sistema praćenja vozila,
13. Sitetm za identifikaciju prisutnosti na radu,
14. Klima uređaje.
Kao posebnu aktivnost koja je omogućena angažovanjem lekara specijalista Dom zdravlja planira da u ovoj godini pruža uslugu sistematskih pregleda dece za polazak u školu, koji su se do sada obavljali delom u Domu zdravlja a delom u Opštoj bolnici Valjevo. “ U 2017 godini planiramo sprovođenje kompletnog sistematskog pregleda u Domu zdravlja Valjevo angažovanjem konsultanata specijaliste ORL, oftalmologa, fizijatra.Navedene aktivnosti su planirane u cilju pružanja adekvatnije zdravstvene zaštite i u cilju poboljšanja kvaliteta usluga, a sve sa namerom da smanjimo vreme čekanja na date usluge”, kaže Gorica Božić.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.