„Velike“ želje običnih ljudi

imageU istraživanju agencije Faktor plus najveći broj ispitanika kao svoju novogodišnju želju naveo je povećanje plate. Slede odlazak na letovanja , kupovina automobila , ali i zaljubljivanje .

Agencija Faktor plus u periodu od 16. do 26. decembra sprovela je istraživanje javnog mnjenja u okviru koga je postavljeno i pitanje : Šta biste poželeli sebi u 2017. godini?
Najveći broj gradjana čak 59% u ovoj anketi naveo je da želi povećanje plate što i nije neko iznenadjenje s obzirom da je prosečna zarada daleko ispod prosečne potrošačke korpe. Veća plata sa sobom nosi i niz ispunjenja nekih drugih želja . Ipak 33% gradjana poželelo je da u novoj godini ode na letovanje , nešto drugo 22%, a da kupi automobil 19% gradjana.  
U daljem izjašnjavanju 16% poželelo je da dobije na lutriji, da se zaljubi 14%, prinov u porodici 13% koliko je poželelo i da se zaposli. Dvanaest posto gradjana izrazilo je želju da se uda ili oženi , a sedam posto da kupi stan .
Zanimljivo je da su gotovo svi odgovori izuzev odgovora emotivne prirode vezani za materijalnu stranu našeg života. Za pretpostaviti je da oni koji su naveli nešto drugo zapravo imaju posebno lične želje .
Veća plata uslovila bi možda i neke druge odgovore , ali je podjednako zanimljivo da gradjani Srbije posebno izdvajaju kao želju odlazak na letovanje . Nisu to dakle putovanja oko sveta niti dva meseca u Parizu već najobičnije letovanje , trenutak odmora i predaha koji opet sa sobom nosi i dodatno trošenje.
Želje srpskoga naroda nisu dakle tako velike i pompezne, ali da li su i kao takve u 2017. godini dostižne i ostvarive?

S.V. 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.