Važeće dozvole i u Nemačkoj

imageSrpski državljani će uskoro moći da zamene vozačku dozvolu za Nemačku bez polaganja testa, piše Dojče vele, a prenosi Tanjug, navodeći da se čeka da u Berlinu bude potpisan tekst Zajedničke izjave, nakon čega će isto biti učinjeno u Beogradu.

„Dojče vele” navodi da Nemačka ima zaključen bilateralni sporazum o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola sa više zemalja, među kojima su zemlje EU, Australija, SAD, Kanada.., ali ne i sa Srbijom.
Sredinom decembra su domaći mediji preneli da se to menja od 1. januara ove godine, ali to se još nije desilo.
Kako za „Dojče vele” kažu zvaničnici u Berlinu i Beogradu, i dalje se čeka potpisivanje Zajedničke izjave o procedurama za zamenu vozačkih dozvola koju su dogovorili srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i nemačko Ministarstvo saobraćaja. To bi se moglo očekivati u narednih nekoliko sedmica, mada ni jedni ni drugi nisu želeli da spekulišu o rokovima.
„Pregovori su daleko odmakli. Verzija teksta na nemačkom, engleskom i srpskom jeziku mora se, međutim, još jednom konačno međunarodnopravno proveriti, jer je krajem decembra bilo manjih izmena u predlogu teksta”, navodi se u odgovoru nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.
U srpskom MUP-u potvrđuju da se čeka potpis iz Berlina.
„Nakon potpisivanja Zajedničke izjave u Saveznoj Republici Nemačkoj, ona će biti dostavljena Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, kako bi je potpisao direktor policije, čime će Zajednička izjava stupiti na snagu”, odgovaraju na upit „Dojče vele”. (Tanjug)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.