U ovoj godini dogradnja obdaništa u Kolubari

imageU ovoj godini biće konačno završena Šesta škola , a na postojećem objektu obdaništa u Kolubari dogradjen novi prostor za novih 100 mesta. Ideja da u staroj Šestoj školi bude obdanište samo je bilo mišljenje bivšeg gradonačelnika, a ne projekat , kaže zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.

„ Već kreću javne nabavke za Šestu školu, potom Gradsku kuću. Slede poslovi održavanja i izgradnje infrastrukture . Javne nabavke za MIC kreću tek od aprila kada završimo oko šeste škole sve potrebno i kada škoola počne polako da se iseljava. Put M4 ne zavisi od nas već od Republike“, najavio je zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.

Šesta škola i njen završetak očekuju se kako kaže u ovoj godini kako bi već u septembru bila spremna da primi djake. Kako je bivši gradonačelnik Stanko Terzić najvio da će u staroj školi biti oformljeno obdanište , a nova vlast da će u tom prostoru biti smešten Medjuregionalni informacioni centar pravo pitanje jeste šta se dogodilo sa obećanjem vezanim za obdanište.
„Niko nije obećao obdanište. To je bila samostalna izjava tadašnjeg gradonačelnika koji je izjavio to što je izjavio behz ikakvih konsultacija sa bilo kim . To je bilo njegovo mišljenje , više on nije gradonačelniki i to je to. Nije postojao ni projekat ni idejno rešenje , apsolutno ništa . To je bilo samo njegovo mišljenje“, kaže zamenik Jeremić.

image

Poslednje obdanište u Valjevu „Vidra“, izgradjeno je 2012. godine i vrednost izgradnje bila je 200 miliona dinara , a izgradjeno je u okviru državnog projekta podrške gradjevinskoj industriji.Objekat ima površinu od 2000 kvadrata i u njemu je smešteno 14 grupa dece.

S obzirom da svake godine u Valjevu blizu 300 dece ostane neupisano, grad je budžetom za 2017.- godinu predvideo dogradnju obdaništa u Kolubari. „ Činjenica je da su kapaciteti povećani zadnjih godina i da svake godine primimo po 100 dece više . Znači upisujemo više dece , ali opet nedostaje , a broj novorodjenih beba ne raste po 100 godišnje. Zašto? Zato što neki stari instituti više očito nisu zanimljivi. Tu mislim na bake i deke koji su ranije obavljali taj deo posla. Sada to više nije slučaj i svi žele da im dete ide u obdanište. Izgleda da je jeftinije biti u obdaništu nego kući. S druge strane roditelji su manje radili sada rade više i duže. Sada je zaposleno više ljudi nego pre dve godine. Obdanište nam je naravno potrebno“, kaže Jeremić.
Dogradnjom objekta u Kolubari za decu će biti obezbedjeno novih 100 mesta. U Valjevu trenutno ima devet obdaništa i dva van grada u Brankovini i Kamenici.Za upis dece u obdaništu organizuju se komisije i trebalo bi da prednost imaju deca zaposlena oba roditelja, deca iz osetljivih grupa, deca sa statusom trećeg deteta čija su braća i sestre već upisana u ustanovu.

image Trenutna cena obdaništa je 4060 dinara za mladje i 2310 dinara za predškolce.Grad Valjevo finansira boravak trećeg deteta u obdaništu kao jednu od mera podsticaja natalitetu.

I sa cenom od 4060 dinara cena boravka je medju najnižima u Srbiji , a gotovo dvostruko niža od cene u privatnim obdaništima kojih u Valjevu ima nekoliko. Najveći broj obdaništa u Srbiji cenu odredjuje na osnovu zarade roditelja pa su cene u zavisnosti od platežne moći roditelja različite. Ideja da i u Valjevu, gde trenutno svi plaćaju istu cenu bez obzira na visinu zarade, bude uveden drugačiji sistem naplate je svojevremeno propala jer su roditelji donosili lažne podatke o svojim prihodima odnosno sama ustanova nije dobro koncipirala zahtev prema roditeljima u smislu kakvu potvrdu i od koje nadležne institucije traži . Istini za volju najveći broj roditelja doneo je tek neku cifru na papiru bez pečata ili samo sa pečatom poslodavca pa se ispostavilo da u Valjevu u tom trenutku gotovo da nema onih koji su dosegli ni minimalac.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.