Srpska Nova godina 2017. god

imageVečeras će mnogi proslaviti Srpsku Novu godinu. U pitanju je početak nove godine po Julijanskom kalendaru.

Srpska ili pravoslavna Nova godina zaostaje za Novom godinom po Gregorijanskom kalendaru 13 dana. Mnoge pravoslavne crkve prešle su na računanje vremena po Gregorijanskom kalendaru , ali ne i srpska crkva koja Božić slavi 7.januara.
Tradicionalni narodni naziv za ovaj praznik je Mali Božići. Neke familije nastavljaju sa srpskim božićnim tradicijama i običajima.
Tradicija Pravoslavne Nove godine se zadržala u Rusiji, Armeniji, Ukrajini (Malanka), Moldaviji, Gruziji, Belorusiji, Kazahstanu, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji.

U Valjevu za doček Srpske Nove godine nema organizovanih dešavanja i sama svečanost polako , ali sigurno odavno je izgubila na značaju u odnosu na vreme kada se mnogo više i vrednovala i obeležavala.
Istorijski gledano obeležavanje ovog datuma bilo je svojevremeno gotovo zabranjeno, Srpska Nova godina potom je postala simbol opozicije i otpora tadašnjoj vlasti. Devedesetih godina u Valjevu iz prkosa i nama svojstvenog inata često je dolazilo i do spontanog okupljanja gradjana na Gradskom trgu bez obzira da li je organizovana svečanost ili nije. Povremeno organizovanje na sebe su preuzimale opozicione partije pa se na Trgu uz kuvano vino i muziku najčešće dočekala srpska Nova godina. Počev od 2000. godine na ovamo sam datum u narodu polako je počeo da gubi značaj kakav je imao i danas u Valjevu niko posebno ne govori o ovom datumu niti gradjani imaju posebnih očekivanja.
Mnogi misle da je u pitanju samo greška u kalendaru, a nije malo onih koji veruju da je ovaj praznik svojstven nama i da može biti po tome u svetu prepoznatljiv pa s obzirom da je deo naše tradicije kao takav i treba da bude očuvan.
Izvesno je da će valjevske kafane i kafići biti puni, prioritet će imati muzika i dobro raspoloženje.
Ipak ovim datumom u Srbiji se definitivno zaokružuje i završava period januarskih praznika.
Možda će srpska Nova godina ponovo jednom biti interesantna, pod uslovom da je neko zabrani.

foto. D.Krunić

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.