Plivanje za krst

      Нема коментара на Plivanje za krst

imagePlivanje za bogojavljenski krst biće danas u podne upriličeno na brani reke Gradac. Pliva se 33 metra u spomen na Hristove godine života na zemlji.

SPC danas slavi Bogojavljenje . Slavi se 6. januara, odnosno 19. januara kod crkava koje se drže julijanskog kalendara. Zapadni hrišćani uglavnom slave (ali ne i isključivo) posetu trojice mudraca mladom Isusu, i Isusovu fizičku pojavu pred inovernicima. Istočne crkve, dan pre Bogojavljenja slave krštenje Isusovo, koje je obavio Jovan Krstitelj u reci Jordan, koje se obeležava objava svetu da je on Sin božji.
Bogojavljenje je jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika. Veruje se da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti. Bogojavljanjem se završava božićno svetkovanje. Na ovaj dan se osvećuje voda za koju se veruje da je lekovita i čudotvorna i naziva se bogojavljanska voda.
Danas će najpre u 11.30 biti održana litija od Hrama do brane na reci Gradac gde će biti održano i bogojavljensko plivanje za krst . Kako je najavljeno zbog velikog mulja u samoj brani za krst će plivati pet mladića.

Vamedia

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.