Odluka o Kalabićevoj rehabilitaciji odložena za februar

imageOdluka o rehabilitaciji nekadašnjeg komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini Nikole Kalabića odložena je za 9. februar. Viši sud zatražiće dodatne dokaze od Arhiva Jugoslavije i Državne komisije koja je proglasila Kalabića ratnim zločincem posle Drugog svetskog rata, kao i svedočenje istoričara Bojana Dimitrijevića.

Zahtev za rehabilitaciju Kalabića podnela je njegova unuka Vesna Kalabić, tvrdeći da nije bio ratni zločinac i da nije izdao vođu Ravnogorskog pokreta Dražu Mihailovića, “jer je ubijen pre nego što je Draža uhvaćen”. “Teško mi je da imam komentar na ovu odluku suda jer oni rade kako žele i oni su ti koji vladaju. Ipak, nadam se da će moj deda biti rehabilitovan jer tokom suđenja nije podnet ni jedan jedini dokaz da je bio ratni zločinac“, rekla je ona novinarima ispred Višeg suda, dodajući da je Kalabić stradao iz političkih, nacionalnih, a pre svega ideoloških razloga.
Nakon presude Sreskog suda u Mionici iz septembra 1946. kojom je Kalabić oglašen za narodnog neprijatelja i konfiskovana mu je imovina.
Tokom postupka po zahtevu za rehaiblitaciju, Više javno tužilaštvo protivilo se rehabilitaciji, pozivajući se na odredbe Zakona po kojima lica koja su odlukom Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata proglašena ratnim zločincima, ne mogu rehabilitovati, preneli su ranije mediji.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.