Badnji dan – običaji

imageDanas je Badnji dan . Za badnjak se seče grana hrasta, koji je kod Slovena oduvek bio sveto drvo. Vezuje se za slovensko božanstvo Svetovida.

Za Badnji dan vezuje se mnogo običaja od kojih su neki iako sežu iz vremena paganstva poprimili verski značaj . samo sečenje badnjeg drveta podrazumeva odredjene rituale pa se na primer drvo uvek zasecalo sa istočne strane jer je trebalo da padne na istok. Onaj ko je sekao badnjak, trudio se „da se drvo ne muči“ tj. da se obori iz jednog udarca ili najviše sa tri. Ako drvo ne padne ni posle trećeg udarca, mora se kidati rukama jer više udaraca nije dozvoljeno.
Kada domaćin donese badnjak, ostavlja ga pored ulaznih vrata, a tek sa prvim mrakom se badnjak unosi u kuću i stavlja, prema običaju, na ognjište.
Jedan od običaja koji je ostao ukorenjen do dan danas je unošenje badnjaka u kuću pri čemu ukućani domaćina koji badnjak unosi posipaju žitom I pozadravljaju rečima “Dobro veče badnjače”.Nakon unošenja badnjka običaj nalaže da se u kuću unese I slama u kojoj su sakriveni slatkiši I suvo voće , a najmladji ukućani dok traže slatkiše pijuču , odnosno imitiraju piliće.
Obred paljeja badnjaka ostao je prisutan samo u kućama koje imaju takvo ložište da je to moguće , većina gradjana prisustvuje tradicionalnom paljenju badnjaka u porti crkve jer za to u svojim domovima nemaju mogućnosti .
Običaj nalaganja badnjaka na vatru veoma je star. Deca „džaraju“ vatru, odnosno grančicama raspaljuju vatru izazivajući pregršt varnica i iskri govoreći „koliko iskrica toliko parica, pilića, košnica…“ nabrajajući svu stoku i živež čije se blagostanje priželjkuje. Negde se uz badnjak u kuću unosi i pečenica i govori „Dobro veče, čestiti vi i badnje veče“, a ukućani odgovaraju „Dobro veče, čestiti vi i vaša pečenica“.
Najvažniji deo dana svakako jeste Badnje veče koje uključuje I badnju večeru koja je posna , ali uvek bogata. Treba da obiluje jelom i pićem da bi i nova godina bila rodna i puna izobilja. Nekim jelima se pridavao poseban, magijski značaj, zato su ona i obavezna: med, beli luk (koji ima amajlijsko značenje), pasulj, kupus, riba, voće (orasi, lešnici, jabuke, suve šljive). Večera protiče u miru i tišini.
Prema običaju, onaj ko se tokom godine sa nekim zavadio, na Badnji dan sa njim treba da se pomiri.

Vamedia

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.