Danas je Božić 2017.god

imageSPC i vernici danas proslavljaju Božić, rodjenje Isusa Hrista. Poglavar SPC, patrijarh Irinej je povodom Božića poručio vernicima da se raduju i množe kako bi napunili zemlju.

„Neka od ovog Božića oživi Srbija i neka naše porodice ispuni radost i dečija igra. Sveto Jevanđelje nas upravo i podseća na to da, ako se ne obratimo i ne postanemo bezazleni kao deca, nećemo ući u Carstvo nebesko. Zato je Božić praznik i naše dece, praznik mladosti i večne budućnosti“, naveo je patrijarh u Božićnoj poslanici.

Božić po julijanskom kalendaru, pored Srpske pravoslavne crkve, slave i ruska i gruzijska crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj, Makedonci i Kopti u Egiptu, ali se običaji razlikuju, jer je svaki narod uneo sopstvenu tradiciju u proslavljanje praznika.

Pravoslavni vernici danas jedni druge pozdravljaju rečima „Hristos se rodi!“, odnosno „Vaistinu se rodi!“.

Ovog jutra neizostavan deo obeležavanja Božića su česnica i položajnik.

Česnica

Domaćica tog jutra mesi testo od kojeg peče pogaču česnicu. U nju se stavlja metalni novčić (zlatni, srebrni, ili običan). Kada je pečena, iznosi se na sto na koji je postavljen Božićni ručak. Česnica se okreće kao slavski kolač, preliva vinom, i potom lomi na onoliko delova koliko ima ukućana. Po narodnom verovanju, onaj ko dobije deo u kome je novčić – biće srećan cele godine.

Položajnik

Na Božić ujutru u kuću dolazi specijalni gost (koga izabere domaćin), koji se zove položajnik ili polažajnik. Običaj je da položajnik džara vatru u ognjištu, a zatim posipa kuću žitom i parama sa željom da u njoj cele godine bude zdravlja, sreće i berićeta. Nakon toga, domaćica ga daruje kolačima, a domaćin novcem, ili kakvim prigodnim poklonom. Smatra se da položajnik cele naredne godine donosi sreću u kuću.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.