U Bolnici operacije samo za vitalno ugrožene

imageKako Vamedia saznaje, u Opštoj bolnici u Valjevu u decembru neće biti redovnog programa operacija. Radiće se samo hitne operacije odnosno za one koji su vitalno ugroženi. Razlog za ovakvo postupanje je nedostatak materijala odnosno loše planiran budžet ustanove za 2016. godinu.

Čekanje na neku od operacija u Opštoj bolnici u Valjevu moraće da potraje bar do nove kalendarske godine jer po saznanjima Vamedie redovan program operacija je obustavljen. Razlog za obustavu je loše planiran budžet Bolnice za 2016. godinu, koji je rezultirao činjenicom da nema dovoljno materijala za operativne zahvate, pa će u decembru biti radjene samo operacije za vitalno ugrožene pacijente.
U proseku se u Bolnici u Valjevu uradi godišnje i do 2500 operacija samo hirurške službe , a ove godine uradjeno je značajno manje , pa preliminarni podaci pokazuju i do 1000 operacija manje. Uobičajen broj operacija izostao je ove godine jer je bilo dosta prekida u radu što zbog nedostatka u opremi i materijalu,. što zbog kvara pojedinih aparata. Pitanje je kada bi redovan program operacija u Bolnici bio obustavljen da se broj operacija održao na nivou od prošle godine. Upućeni tvrde , moguće u septembru.
U Opštoj bolnici zbog nedostatka materijala neće biti radjeni ni laparoskopski zahvati, ali će i angio sala raditi u restriktivnom režimu.
Verovali ili ne Opšta bolnica u Valjevu jedina je koja ima ovaj problem u Srbiji u ovom trenutku.Sagovornici Vamedie navode da je veće pitanje šta će se dogoditi od janura kada za taj mesec budu odložene sve operacije koje su mogle bti uradjene u decembru? Izvesno, ova novonastala situacija produžiće liste čekanja i za narednu godinu.

image

Da li će neko zbog ovako planiranog poslovanja biti pozvan na odgovornost, ostaje da se vidi, ali je sve izvesnije da novi vd direktora Zoran Djurić svoj direktorski mandat započinje sa velikim problemima. „Vruć krompir“ zvani Opšta bolnica, ne bi trebalo u ovom trenutku da bude problem samo novog direktora već i celokupne javnosti sa posebnim naglaskom na pravosudne organe.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.