Slabo posećena javna rasprava

imageSlabo posećena javna rasprava o budžetu za 2017. godinu. Samo pet gradjana bio je zainteresovano za raspodelu novca iz budžeta.

Budžet grada za 2017. godinu predstavio je načelnik budžeta Željko Tabašević navodeći iznose koji su opredeljeni po programskim kategorijama odnosno sektorima. Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić približnije je objasnio ciljeve novog budžeta ponovivši da se radi o sistemskom budžetu koji omogućuje realizaciju projekata i u narednim godinama. Na prvom mestu Jeremić je istakao zaštitu životne sredine. „ Ovde su dva projekta koja su samo direktno vezana za zaštitu životne sredine i to za ulaganja u Toplanu i zamenu kotla u sedmoj školi kako bi došlo do promene energenta. Predvidjeno je na drugim pozicijama još aktivnosti koje su usmerene ka smanjenju aerozagadjenja. Pre svega nekoliko ugovora o privatno javnom partnerstvu i to za obdaništa i škole koje nisu na sistemu Toplane.Sistemski pristup je zamena eneragenta u Toplani , ali to ne može biti finansirano iz budžeta i za to smo predvideli kreditna sredstva KFW-a i u pregovorima smo da ugovor potpišemo za dva meseca. Uvodjenje novog energenta značajno bi pojeftinilo cenu grejanja do 40%. Gledamo da cenu spustimo tako da gradjani mogu da se priključe sa cenom koštanja koliko inače izdvajaju za grejanje . Izjavio sam da u Valjevu treba zabraniti ugalj , ali ne zbog uglja kao uglja već zbog činjenice da se u Valjevu koristi ugalj koji sve jeste ugalj nije,“ rekao je Jeremić najavljujući subvencije za promenu energenta.
Jeremić je rekao da iz razloga što se radi o kreditnom zaduženju u visini od 5 miliona evra te pozicije nema u budžetu , a akreditno zaduženje biže realizovano u saradnji sa kancelarijom za javna ulaganja Republike Srbije. Jeremić je potom govorio o razvoju turizma, sporta gde je predvidjena realizacija nekoliko sportskih terena dok su medju tim aktivnostima posebno izdvoene proektovane bicikističke staze do Petnice i brane Stubo Rovni. Jeremić je posebno govorio i o razvoju kuture i obrazovanja napomenuvši da je namera grada da u narednim godinama postane regionalni centar po pitanju odredjenih oblasti obrazovanja. Infrastrukturna ulaganja i softver za kategorizaciju puteva kako bi svi prioritetni putevi pogotovo na selima bili što ranije završeni, proširenje industrijske zone i stvaranje uslova za privlačenje investitora po pitanju zapošljavanja , bile su samo neke od tema i pozicija u budžetu koje je objasnio zamenik.   

Na javnoj raspravi samo pet gradjana uzelo je reč, a teme o kojima su oni želeli da diskutuju bile su u navećoj meri infrastrukturni problemi, zagadenje i izdvajanje za poljoprivredu. Jeremić je još jednom za govornicom  objasnio planove vezane za inrastrukturu , a u najvećoj meri se složio sa gradjaninom Goranom Gavrilovićem da izdvajanja za poljoprivredu nisu na nivou na kom bi trebalo da budu. „ I ja se slažem sa vama da iako što smo duplirali izdvajanja za poljoprivredu sa prošlogodišnjih 8 na 16 miliona dinara to ipak nije dovoljno, ali smo bar počeli da podižemo taj iznos i izvesno u narednim godinama izdvajanja će biti viša“, rekao je Jeremić konstatujući da je i primedba gradjana u tom pravcu u smisu da poljoprivreda jeste oblast u kojoj mogu biti ostvarena nova zapošljavanja, u potpunosti na mestu.

Poslednji govornik bio je Slobodan Iić koji je ukazao na netransparentnost budžeta navodeći da je razlika izmedju ranijeg linijskog budžeta i sadašnjeg programskog upravo u tome što programski budžet jasno pokazuje ciljeve. Po Iićevom mišljenju , a i po zakonu budžet je morao biti ranije uradjen i usvojen još u novembru kao što su to radili brojni drugi gradovi Srbije. Zamenik gradonačellnika potom je obećao da će budžet naredne godine biti uradjen ranije i da se neće čekati poslednji momenat za njegovo usvajanje .
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.