Sedam pitanja za nadležne

imageZašto su Gorenju odobrene subvencije za zapošljavanje ako su plate daleko ispod republičkog proseka, zašto se potpisuje tajni memorandum, za koliko je novca oštećena gradska kasa zbog povlastica neplaćanja komunalnih taksi prema gradu, samo su neka od pitanja koja su danas postavili iz Pokreta Dosta je bilo.

Nastavak politike potpisivanja tajnih ugovora , predugovora i memoranduma gde nam promoteri istih kažu da će se lako dogovoriti daleko od očiju javnosti jeste siguran put u korupciju, smatraju u Pokretu Dosta je bilo. Osvrćući se na upravo potpisianje Memoranduma izmedju Vlade Srbije i kompanije Gorenje Željko Trifunović član GO u Valjevu kaže da se davanjem subvencija stranim investitorima vodi suluda ekonomska politika jer se na taj način guše domaća porodična preduzeća koja u Srbiji zapošljavaju mnogo veći broj ljudi od subvencionisanih firmi. „Promoteri svega ovoga jesu premijer Aleksandar Vučić koji nam je obećao da će Mladjan Dinkić završiti u zatvorskom odelu i gradonačelnik preletačević Slobodan Gvozdenović, koji nam je obećao da će Gorenje proterati iz Valjeva. Baš u prisustvu pomenutih u fabrici Gorenje u Valjevu, po modelu Mladajna Dinkića , potpisan je novi tajni memorandum za subvencionisanje Gorenja od strane nas gradjana i domaćih porodičnih firmi bez da nas je neko pitao za to. Pošto oni nas nisu ništa pitali , mi pitamo njih“, kaže Trifunović.
Pitanja koja je postavio Pokret Dosta je bilo:
-Zašto se daju subvencije kompaniji gde je plata u proizvodnji daleko ispod republičkog proseka?
-Zašto se daje novac kompaniji koja pred završetak teće smene od zaposlenih traži da potpišu sporazumni raskid radnog odnosa?
-Zašto daju novac kompaniji koja svojim radnicima ne da povrednu listu, iako su se povredili na poslu zbog paanja u nesvest usled neadekvatnih uslova radne sredine?
-Zašto ministar privrede ili bilo ko drugi, u ime države Srbije sa stranim privrednim subjektima potpisuje tajni memorandumi bilo kakav drugi tajni dokument , ako je sve to za naše dobro?
-Koliko će novca iz državne kase biti odvojeno za svako novo radno mesto u toj kompaniji, kao i šta tačno stoji u Memorandumu koji je potpisala Vlada Republike Srbije sa kompanijom Gorenje?
-Koliko je novca iz državne kase dato do sada kompaniji Gorenje po osnovu novootvorenih radnih mesta , po osnovu ugovora o refundaciji troškova za izgradjenu nfrastrukturu, po osnovu ugovora o zajendičkom investiranju i svih drugih ugovora na osnovu kojih je iz državne kase isplaćivan novac ovoj kompaniji?
-Za koliko je novca oštećena gradska kasa zbog povlastica neplaćanja komunalnih taksi i poreza od strane Gorenja?

Iz Pokreta Dosta je bilo napominju da oni nisu protiv politike dovodjenja stranih investitora izmedju ostalog , ali su protiv netransparentnosti, stvaranja prostora za korupciju i bilo kakve štete načinjenie gradjanima.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.