Novi budžet je sistemski

imageGradsko veće usvojilo je odluku o budžetu za 2017. godinu u visini od 2,9 milijardi dinara. Najveća izdvajanja idu za smanjenje aerozagadjenja, industrijsku zonu, put M4 , Divčibare, Petnicu i vodovod.Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić kaže da je budžet sistemski.

Odlukom o budžetu grada za 2017. godinu planiran je budžet u iznosu od 2,9 milijardi dinara. Najveći deo prihoda očekuje se od poreza na dohodak , dobit i kapitalnu dobit u iznosu od 1,2 milijarde dinara dok u najvećem procentu u ovim prihodima učestvuju porezi na zarade .
Grad u 2017. godinu prenosi i 400 miliona dinara iz ove godine. Član Veća Borisav Radojičić posebno je istakao da suficit ne vidi kao pozitivnu stvar za grad. „U strukturi rashoda moram da primetim da su u pitanju u najvećem delu rashodi za zaposlene 554 miliona dinara.Donacvije i transferi 383 miliona itd, a što se tiče kapitalnih izdataka 697 miliona ne može predstavljati suštinu razvoja i podeljena je na tekuće održavanje i infrastrukturu. Pored industrijske zone koja je prioritet tu je i put M4 koji treba da dovede strane investitore “, rekao je Radojičić.

Grad će u narednoj godini izdvojiti 40 miliona dinara kako bi se rešavao problem zaštite životne sredine od čega je kako se moglo čuti , najveći deo planiran u rešavanju problema aerozagadjenja. Radojičić je i u ovom smislu imao primedbu napominući da je potrebno više sredstava za upravo ovu namenu , a manje za javna preduzeća.
Grad u narednoj godini očekuje i 388 miliona transfernih sredstava sa nivoa Republike . Ova sredstva za blizu 50 miliona niža su nego prethodne godine .
Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić danas je rekao da sama koncepcija i pravila oko pravljenja budžeta prilično zamagljuju neke stavke pa i dovode do toga da se ne vidi odmah šta se hoće ovim budžetom. „ Ovaj budžert ima svoj cilj i nije planiran za jednu već za više godina. Dakle , da sve ono što planiramo da započnemo u narednoj godini u godini nakon nje možemo da nastavimo. Najvažnija stvar i kapitalna investicija jeste smanjenje aerozagadjenja. Mi moramo kao jednu od prvih odluka koje treba da donesemo da usvojimo na Skupštini zabranu korišćenje uglja. A kako da to postignemo? Tako što ćemo gradjanima pomoći da predju na druge energente. Toplana menja energent , to je jako važno i prelazi na drvnu biomasu. Tu smo predvideli sredstva. Prelazak na bio masu smanjuje cenu grejanja i daje mogućnost gradjanima da se priključe na sistem Toplane. Tu je i promena enegenata i za škole koje ne mogu da se priključe na Toplanu,“ objasnio je Jeremić.

image Industrijska zona za koju je predvidjeno 45 miliona dinara, strateško je opredeljenje grada , a slede Petnica i Divčibare za koje postoje izdvajanja na više pozicija. „ Poljoprivreda, sa prošlogodišnjih 8 miliona uradili smo povećanje na 16 miliona. Neko će reći da je i tomalo, ali ako ne počnemo da podižemo te iznose nećemo nigde stići.Predvideli smo da prvi put u Valjevu imamo sjam voćarstva. Za vodovod su predvidjeni zanačajni izdaci , vodovod za Brankovinu , vodovod za Stubo. Projekti za M4 , projekti za stadion na Pećini i slično . Tu je i novac za šestu školu jer se završava. Medjuregionalni informacioni centar takodje jer smo dobili značajnu podršku od Slovenije i ministarstva“, kaže Jeremić.
On je izneo i stav da su javna preduzeća u Valjevu značajno bolja nego u ostalim gradovima Srbije uprkos činjenici da cene komunalnih usluga nisu na najvišem nivou.
„ Neke stvari su ostale , a neke su dodate. Gledali smo da bude koncipiran tako da može biti nastavljen narednih godina. Predvideli smo nekoliko pozicija za koje očćekujemop podršku Srbije, ukoliko ta podrška bude izostala prebacićemo sredstva na nešto drugo. Floskule budžet je socijalni i razvojni treba izbegavati jer ovaj budžet je sistemski i daje nam osnov da radimo dalje i narednih godina, nije ograničavajući već da kroz odredjeni period možemo jasno da vidimo rezultate“, rekao je Jeremić.
Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović komentarišući budžet posebno je istakao da se već iz budžeta vidi promena politike grada. „ Pored gradjenja infrastrukturnih objekata moramo izdvojiti novac za nova radna mesta i zato izdvajamo za industrijsku zonu. Kao što je i sam premijer Vučić rekao u  interesu nam je da ovde dodje  strani investitor koji se bavi preradom voća i povrća. Sad se Kragujevac zadužio za 23 miliona evra prvi put u istoriji. Mi nemamo takav problem. Mi smo sada prredvideli sredstva za neke stvari koje prethodna vlast nije . Tu je ulaganje u sportske objekte , ali i pokretanje profesionalnog pozorišta u Valjevu“, rekao je Gvozdenović.   

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.