Kultura ili zloupotreba?

imageČlan Veća zadužen za kulturu Dejan Bogojević imao je sinoć promociju knjige u Modernoj galeriji. Krajem meseca Bogojević će biti u Biblioteci,trenutno učestvuje u izložbi u Muzeju a za samo dva meseca izlagao je ili promovisao svoja dela u svim ustanovama kulture. Da li je Bogojević kao član Veća zloupotrebio svoj položaj?

Hiper produkciju i umetnički rad Dejana Bogojevića sagovornici Vamedie ne spore, ali se postavlja jasno pitanje da li svakog meseca moramo imati neku promociju ili izložbu ovog umetnika?
U ovom trenutku u Valjevu Bogojević je učesnik i izložbe u Muzeju „Igraši se igraju“, a sinoć je u Modernoj galeriji imao i svoju promociju knjige“;Ludi krugovi“. Za samo par meseci Bogojević je učestvovao u dve izložbe Centra za kulturu, ako računamo i njegovu samostalnu izložbu u Centru za kulturu u junu Bogojević je u tri navrata koristio resurse Centra za kulturu i u tom prostoru izlagao.
Ako i odložimo na stranu broj dogadjaja u kojima je Bogojević učestvovao možemo li da postavimo pitanje da li je Bogojević kao član Gradskog veća zadužen za kulturu praktično u sukobu interesa?
Možemo li da zamislimo situaciju u kojoj se nadje direktor ustanove kulture u Valjevu u trenutku kada Bogojević koji odlučuje o njegovom/njenom radu zatraži prostor ili organizaciju dogadjaja u kom će se sam promovisati? Da li direktori mogu da odbiju takav zahtev? Da živimo u Švedskoj verovatno bi mogli , ali u Valjevu jako teško. Bogojević je po svom zaduženju kao član Veća dužan da vrlo blisko saradjuje sa ustanovama kulture , nadzire ih i pomaže , usmerava i sankcioniše u slučajevima kada smatra da je to potrebno. Da li dakle, ako znamo tu činjenicu, može nekio lice (direktor) da odbije Bogojevićev zahtev?
Bogojević je i vlasnik „Časopisa za književnost, umetnost i kulturu AKT“ ove godine kroz konkurs o finansiranju kulturnih dogajaja ovaj list dobio je 80 000 dinara. Na sajtu grada moguće je proveriti ovu informaciju jer tamo jasno stoji : „Časopis za književnost, umetnost i kulturu AKT kroz interkulturalni dijalog i podrrška stvaralaštvu mladih VII“ Dejana Bogojevića u inosu od 80 000 dinara.
Da li je ovo zloupotreba položaja?
Bogojević je očito na osnovu svega što se moglo čuti u toku ove nedelje otvorio vrata Moderne galerije za sve književnike jer je upravo zahtevao da u ovom prostoru koji je izložbeni od svog osnivanja, organizovao sebi promociju knjige. Sada svaki književnik , pisac, pesnik koji to želi očito ima pravo da organizuje promocije baš u tom prostoru. Ko bi sad to zabranio? Bogojević kao član Veća? Taj kredibilitet je po tom pitanju očito izgubljen.

Bez namere da se procenjuje vrednost i rad Bogojevića kao stvaraoca , možemo li da postavimo i pitanje da li se ovde radi o trgovini uticajem? Zakon ovo delo jasno odredjuje kao ono gde se na osnovu svojih funkcija ostvaruju privilegije koje mogu biti različite.
Bogojević je i ranije bio prisutan u kulturnom životu Valjeva, ali prihvativši platu kao član Veća njegova situacija se nedvosmisleno promenila. Banalno poredjenje bilo bi kada bi recimo neki drugi član Veća zadužen za recimo poljoprivredu , zatražio da se njegove sadnice dodele kao subvencije , a grad mu za to plati Ili bi član Veća zadužen za privredu uredio da svakog meseca njegov proizvod bude promovisan na gradskom sajtu, ili da na nekom dogadjaju njegovi proizvodi budu izloženi?

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.