Ugostiteljski objekti otvoreni samo do ponoći?

imagePočev od 1993. godine kada je prvi put ograničeno radno vreme ugostiteljskih objekata u Valjevu do danas odluka je menjana. Najnoviji predog koji će biti upućen Veću je da ugostiteljski objekti mogu da rade samo do ponoći. Javnost je po ovom pitanju podeljena.

Nedavni dogadjaj u ugostiteljskom objektu u kome je jedno lice izgubilo život , a troje povredjeno izazvao je uznemirenje valjevske javnosti. Ubistvo u kafiću otvorilo je vrata diskusiji o ograničenju radnog vremena odnosno o njegovom skraćenju.
Zamenik gradonačnika Dragan Jeremić informisao je javnost da je Savet za bezbednost rada doneo oduku da se Gradskom veću uputi na usvanje predlog kojim će rad ugostiteljskih objekata biti ograničen do 12 sati radnim danima i vikendom do klasifikacije objekata. Trenutna važeća odluka koja je objavljena u Službenom glasniku 18. 1. 2011. godine predvidjeno je da ugostiteljski objekti : kafane, barovi , restorani, kafei mogu da rade od 7 do 24 časa, a vikendom (petkom i subotom) do 02 časa. Noćni barovi i diskoteke mogu da rade četvrtkom i nedeljom od 21 do 03 časa, ostalim danima od 21 do 24 časa. Objekti u kojima se prodaje prehrana, ali i trafike mogu da rade od 05 do 22 sata. Do 24 sata mogu da rade objekti u kojima se ne prodaje alkohol ili duvan.
Za sprovodjenje ove odluke nadležna je komunalna policija koja prati radno vreme tih objekata i po potrebi piše kazne. Podaci koji su te godine predočeni javnosti na okruglom stolu organizovanom u cilju prevencije maloletničke delinkvencije, pokazali su da su mladi i dalje skloni izgredima u kasnim večernjim i noćnim satima, kao mesta na kojima se to dešava i dalje jesu kafići, trgovi, ali parkovi.
Postojeća odluka praktično je u praksi izvela omladinu na ulicu i parkove nakon zatvaranja kafića. Zakon kaže da policija ne može mlade privoditi zbog toga što su u parku ili na ulici
nakon ponoći. „Ako roditelji dozvole deci da se negde okupljaju bez nadzora i da rade to što rade , onda i mi kao policija imamo ograničenja. Mi nemamo prava da nekog udaljimo sa javnog mesta , a to su parkovi i trgovi, ulice i pošaljemo kući , bez razloga i povoda. To možemo ako dolazi do narušavanja javnog reda i mira i vršenja krivičnih dela . Tada možemo da legitimišemo , eventualno privedemo ili ako je neophodno podnesemo krivičnu prijavu. Roditelji moraju da odigraju svoju ulogu u tome“, kažu u policiji.
Zakon je posebno specifičan po pitanju maloletnika gde se jasno navodi da komunalni policajac prema maloletnom licu može postupati samo uz stručno lice koje valjevska komunalna policija nema. Ni redovne policijske snage ne mogu se prema maloletniku odnositi kao prema punoletnom licu.
Odluka koja će po svemu sudeći biti doneta na Veću o ograničenju radnog vremena do ponoći izazvala je polemiku u javnosti.
Mišljenja se kreću od : „Radno vreme objekata nikog nije usmrtilo“ , preko „U Evropi sve radi do 23h“ pa do „Ponudite mladima sadržaje i posao pa će biti drugačije“.

image Jedno od mišljenja koje se može čuti je i da roditelji imaju veliku ulogu u svemu.
Mnogi su se vratili u stara vremena .
Istina, u Valjevu se nekada izlazilo u pola sedam ili pola osam. Već u ponoć svi su bili u svojim kućama. U Valjevu mnogi pamte korzo, a mnogi „Stazu slonova“.
Ali vremena su se promenila. Mladi danas žive, misle i rade drugačije. Mladi su više informisani, više izloženi najrazličitijim uticajima i istima podložni.
Mišljenja koja se mogu čuti su takva da su svi u pravu. Zanimljivo je razmišljanje jednog sugradjanina koji je na fejsbuku napisao: „ Ljudi, da li je ovoga bilo u naše vreme?Ubi nas crna hronika“
Još zanimljiviji odgovor drugog sugradjanina: „ Jeste Dragomire, samo što si tad morao da čekaš tri dana da bi nešto čuo, dok novinar sazna pa napiše pa pošalje Tanjugu pa dok se to negde objavi , a sad vest stiže na mobilni za sedam sekundi. I ne pišu ih više novinari , meni javio drugar iz BG“.
Vremena su se promenila.
Jedan od predloga koji će biti takodje pred članovima Veća je i uvodjenje video nadzora nad centranim gradskim ulicama. Izvesno da će video nadzor pomoći u rasvetljavanju dela , fizički obračun biće prekinut ranije jer će policija linkom videti početak. Da li će sprečiti nemile dogadjaje i tragedije? Da li video nadzor deluje zastrašujuće na osobu u afektu?
Psiholozi kažu ne.
Ugostiteljski objekti ne bi trebalo da prodaju alkohol maloletnim licima, na to ih i zakon obavezuje , ali ugostitelji tvrde da po zakonu nemaju pravo da legitimišu goste , a i da je sve teže raspoznati ko je malooletan , a ko je prevalio 18-tu.
Po važećoj odluci trafike i trgovine ne mogu raditi nakon 22 sata i pogotovo ne prodavati alkohol. Grad Novi Sad je pokušao da uvede zabranu prodaje alkohola od 23 sata. Međutim, Ustavni sud Srbije je ovaj propis proglasio neustavnim. Obrazloženje je bilo da se na ovaj način zabranjuje prodaja svima, a ne maloletnima.
Mnogo je problema i sva predložena rešenja zapravo se odnose samo na posledicu. Ovde se niko ne bavi uzrokom i prevencijom. Psiholog Aleksandra Janković zanimljivo je prokomentarisala brojne zabrane u Srbiji koje se olako uvode i čija se primena očekuje sa rezultatom.“U poslednjih 20 godina neprekidno nam neko nešto oduzima, na nama primenjuje pedagoške metode, nameće način života. Preživeli smo veoma težak period i, kada se još uzme u obzir teška materijalna situacija, nije ni čudo što mnogi ove zakone doživljavaju kao represivne i žele da im prkose“, zaključuje Aleksandra Janković.
Dvadeset godina odluka o skraćenju radnog vremena kafića nije donela očekivane rezultate .
Zar nije vreme da se zapitamo zašto je to tako? Ili da sačekamo još 20?

„Pošto već ne mogu ni sledeći dan u svojim životima da isplaniraju, oduzmi im i privid zabavne strane života, koga ovde ima manje nego u drugim metropolama, i nećeš dobiti ništa. Sadašnja generacija 18 do 25 godina i tako nije navikla da od države dobija išta. Kad bude nešto želela, ona će to uzeti, ovako ili onako, na isti način na koji su stariji u ovoj zemlji poslednjih deset godina proklamovali princip uzimanja onog što ti treba, kad ti treba.“

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.