Šarčević za Vamediu: Udžbenici mogu biti jeftiniji

imageUždbenici bi mogli da budu jeftiniji, a moguće je i da sam Zakon treba menjati. Ministar prosvete Mladen Šarčević za Vamediu kaže da u razgovore moraju biti uključene sve strane podrazumevajući i roditelje. „Načuo sam sve i svašta, ali to će se menjati budite sigurni“, kaže Šarčević za Vamediu.

Novog ministra prosvete Mladena Šarčevića po njegovim rečima zateklo je mnogo nerešenih pitanja i započetih rešavanja pojedinih problema koji nisu dovedeni do kraja. Svakog septembra roditelji muku muče da kupe skupe udžbenike koje zahtevaju nastavnici. “ Čuo sam sve i svašta i već sam razgovarao sa izdavačima jer sam smatrao da treba da ih okupim da vidimo da li je ovaj Zakon o udžbenicima valjan i da li tu treba nešto da se menja . treba da se menja. Ono što sam takodje saznao niko nije uključio roditelje kao konzumente.Niko čak nije uključio ni ljude iz izdavaštva. Onda se zaboravilo da nemate ravnopravnu utakmicu za Zavod za udžbenike, ne štiti se društveni interes. Moje ustanove predškolska , osnovna i Gimnazija rade po najboljem programu koji svet poznaje IB programu za diplomate gde vi čuvate nacionalni interes kroz istporiju, jezik , geografiju i kulturu. I mi ako dodje pet Kineza dajemo im sve to u Beogradu. A mi smo to pustili radimo ad hoc.A onda smo Zavodu natovarili da rade udžebenike za decu sa posebnim potrebama i slično gde su toliko mali tiraži da oni ne mogu ekonomski poslovati . Mnogo je tu problema otkriveno i ja sam ih otvorio“, kaže Šarčević.
Ministar kaže da je modus po kome se ministarstvo bavilo udžbenicima pre svega bio uz visoko , a trebalo je, kako kaže, da bude uz osnovno obrazovanje. “ Ja ne znam ko je učestvovao u donošenju tog zakona vidite da je sve naopako. Šta bi bilo dobro uraditi sada? Da li je dobro da svaka škola bira za sebe? Da li je to prostor za korupciju? Svega toga ima . Kao i u mnogim drugim pitanjima ne samo oko udžbenika. Gledaćemo da li možemo da pravimo neke bolje odabire na nivou stručnih veća Opštine, zašto da ne . Radi se na stručnim aktivima po predmetima. Vraćamo se sada na temelje . Ako praksa pokaže da Zakon ne valja pa treba ga onda menjati nije to ništa neuobičajeno i u svetskoj praksi“, navodi Šarčević.

Ministar najavljuje promene koje bi mogle dovesti do nižih cena udžbenika, a učešće u donošenju svih tih promena trebalo bi da uzmu svi akteri počev od roditelja preko nastavnog kadra , aktiva , izdavača i ministarstva.
“ Izdavači se pravdaju skupim udžbenicima jer su im mali tiraži. A, mali su tiraži jer imate besplatne udžbenike koji se pojave na siom tržištu , bez ikakvog računa, kase, poreza. Ne prodaje to niko siromašan. nego nakupci. I šta se dešava? nemamo način da to vratimo u legalne tokove. Ako bismo to uspeli imali bi veće tiraže i jeftinije knjige . Kad to shvate svi onda će biti drugačije. Počeli smo da radimo na ovom problemu, verujte“, kaže Šarčević za Vamediu.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.