Realno ili ne Polet je u problemu godinama

imageJKP Polet od grada ne traži samo povećanje broja radnika već i povećanje cena usluga , ali i reprezentacije. Na aktuelnoj vlasti je da odbije ili prihvati ove zahteve. Po važećim zakonima nijedan od zahteva nije moguće ispuniti.

Bez obzira na činjenicu da direktor Poleta Ljubinko Andrić ima u najmanju ruku neobične metode rada , trebalo bi realno konstatovati da se u Poletu upravo vidi rezultat partijskih zapošljavanja koji je teret preduzeću.
Godine partijskog udomljavanja nepotrebnih kadrova u JKP Polet dovele su do toga da ovo preduzeće po rečima direktora Andrića ima kadrove koji nisu potrebni, a nema upravo one koji bi poslovanje preduzeća trebalo da učine stabilnim i održivim .
Nakon što je po sopstvenoj odluci Andrić zaposlio na odredjeno 14 osoba iste je po zakonu morao da otpusti jer po postojećem zakonu , a u odnosu na broj zaposlenih Polet ne može da angažuje više od tri osobe na odredjeno. Sam Andrić kaže da je jedno zakon , a drugo realnost te da je na takav potez bio prinudjen jer nema ljudi koji bi potrebne poslove radili.
U slučajevima kada dolazi do kršenja zakona kao u ovom slučaju, Grad je prinudjen da reaguje jer ukoliko bi neko i želeo da zažmuri na jedno oko republika to ne bi učinila pa b grad realno rizikovao obustavu transfernih sredstava sa nivoa Republike.
U izjavi za Vamediu Andrić je naveo da je uputio dopis sa zahtevima gradu , a kako Vamedia saznaje on traži da mu se dozvoli povećanje broja zaposlenih, ali i povećanje cena usluga pa i reprezentacije. U dopisima sa preporukama o formiranju budžeta koje je Vlada uputila lokalnim samoupravama stoji da nijedna od traženih stvari praktično nije moguća jer Vlada sugeriše da cene komunalnih usluga ostanu na sadašnjem nivou , broj zaposlenih se mora poštovati u skladu sa zakonom , ali i planiranje drugih troškova preduzeća trebalo bi da ostane na nivou iz 2016. godine.
JKP Polet koje je poznato u Valjevu po gubicima i kao stecište bivših direktora sada je ponovo u žiži javnosti jer očito situacija u njemu podseća pomalo na Gordijev čvor. Niko od tih viškova koje Andrić pominje ne želi da radi poslove van kancelarije, a Andrić tvrdi da u kancelarijama nema posla za njih.
Zanimljivo je da su prošle godine i godine, isplaćene plate i plate, da bi u jednom trenutku baš svima postalo očito ono na šta su mediji godinama ukazivali , partijsko zapošljavanje i udomljavanje ne donose dobro i kad tad dodju na naplatu.
Kako sada stvari stoje situaciju u Poletu niko ne može promeniti zbog Zakona koji su u medjuvremenu doneti . Ukoliko bi neko i pomislio da ovo preduzeće rasformira opet bismo pričali o zaposlenima i ponovo bismo tražili mesta za njih kao što je to do sada vidjeno u slučajevima nekadašnjeg spajanja Doma kulture i Doma omladine pa i sada Direkcije za urbanizam.
Oba ova slučaja nam šalju jasnu poruku da je samo potrebno zaposliti se u javnom sektoru, sve ostalo dolazi samo po sebi . Da li Grad time gubi?
Sama činjenica da kad god bude upotrebljen termin Grad , taj termin je toliko uopšten i često korišćen da više niko ne razmišlja šta to zapravo znači i na koga se tačno odnosi.
Da li onda možemo reći da smo godinama na gubitku svi mi?

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.