Novi skener stiže u bolnicu

imageNovi, moderan skener u valjevsku bolnicu će stići za najkasnije tri meseca, pošto je danas potpisan ugovor između bolnice i beogradske firme “Beolaser” koja je isporučilac ovog dijagnostičkog aparata.

Skoro dve godine, kako je rekao na današnjoj konferenciji za novinare dr Zoran Đurić, direktor Opšte bolnice, pacijenti u Kolubarskom okrugu su bili bez mogućnosti za pregled skenerom u Valjevu, već su morali da idu u Beograd ili Šabac, s obzirom da je stari skener, kupljen još pre 12 godina, dugo bio u havarijskom režimu, a od letos uopšte nije bio u funkciji. Pošto je Ministarstvo zdravlja odobrilo 45 miliona dinara za nabavku novog aparata, skener marke “Tošiba” će, kako predviđa ugovor sa “Beolaserom”, u Valjevo stići za najkasnije 120 dana.
“Skener koji će biti isporučen biće jedan od nasavremenijih u Srbiji, odnosno, biće neuporedivo najbolji od svih regionalnih bolnica, jer takav aparat samo poseduje Urgentni centar Kliničkog centra Srbije. Ono što je njegova posebnost jeste i smanjeni nivo zračenja”, rekao je direktor “Beolasera” Dragan Rokić.
Po rečima dr Đurića, dok novi skener ne bude stigao i dok ne bude u funkciji, pacijenti kojima treba ta dijagnostika i dalje će se upućivati u KC Srbije u Beogradu, ili u šabačku bolnicu.
“Što se tiče ostalih aparata u dijagnostičkom centru, magnetna rezonanca ima periodične servise. Drugi aparati se takođe redovno servisiraju, ali moram da napomenet da jedan broj njih je i stariji od sedam godina, koliki im je optimalni rok upotrebe. Rendgen u hirurškom bloku, koji postoji od 1984. godine je još od septembra pod zabranom korišćenja zbog pojačanog zračenja. U Ministarstvu zdravlja postoji odobrenje za nabavku novog, pa kad bude novca očekujemo nabavku i novog rendgena za hirurški blok”, kaže dr Đurić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.