Toplana vraća sredstva koja nije utrošila

imageGradsko veće donelo je odluku o odustajanju od dela sredstava u iznosu od 612 417 000 evra namenjenih Programu „Rehabilitacija sistema  daljinskog grejanja u Srbiji –Faza 4“. Pomenuti iznos zapravo je razlika izmedju odobrenih i utrošenih sredstava na toplifikaciji.

Krajem ove godine završava se Program toplifikacije koji je grad realizovao po osnovu kredita Nemačke razvojne banke. Na osnovu do sada izvedenih radova utrošena  su manja sredstva od odobrenih u iznosu od  612 417 000 evra. U poslednjoj fazi izgradnje Grad je praktično odustao od izgradnje poslednje deonice od 350 metara na potezu od Vukovog spomenika do Filijale za zapošljavanje . „Odustali smo od te kratke deonice jer Putevi Srbije traže posebne dozvole i saglasnosti , a do kraja kreditnog aranžmana ostalo je nedovoljno vremena da sve te papire pripremimo. S druge strane ta deonica od 350 metara predvidja samo dva veća korisnika Filijalu za zapošljavanje i Zavod za javno zdravlje i tu zaista govorimo o malom broju kvadrata“, rekao je Dragan Despotović direktor za razvoj i investicije u Toplani.

U dosadašnjem toku realizacije Programa KfW4 je :
-izvršena nabavka kalorimetara za toplotne podstanice u vrednosti od 8. 498,96 evra
-isporuka i montaža 27 toplovodnih podstanica vrednosti ugovora od 179 625.00. Isporučene su toplotne podstanice i ugradjene 23 toplotne podstanice.
-SCADA sistem za upravljanje i nadzor toplotnih podstanica  ugovorene vrednosti  od 67.197,00 evra, čija je realizacija  u toku
-Raspoloživa sredtsva  od 154 527,88 evra su sredstva za nabavku toplotnih podstanica , pumpi izmenjivača kontrolera i druge opreme čija se realizacija planira u 2017. godini .

S.V.  

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.