„Pešačenje i planinarenje“

imagePlaninarsko društvo „Povlen“ i Planinarski Savez Srbije u saradnji sa Gradom Valjevom u subotu će organizovati „Pešačenje i planinarenje“ delom gada, parkovima i klisurom reke Gradac. Start za sve zainteresovane biće u subotu 22. oktobra ispred Centra za kulturu u 9 h.

Akciju vezanu za pešačenje i planinarenje podržava Planinarski savez Srbije, a kako se moglo čuti Grad se rado odazvao učešću u ovoj akciji . „ Mi kao grad imamo nameru da formiramo što više pešačkih staza, a podjednako imamo na žalost činjenicu da kao grad nemamo nijednu biciklističku stazu. Istina je da su pešačke staze daleko jeftinije nego biciklističke , ali ih svejedno nemamo. Imamo veliki broj staza , ali nisu obeležene. Grad to mora uraditi i tu mislim i na Gradac gde je postojeća staza uništena u poplavi. Imamo planine koje nisu iskorišćene, recimo na Medvednik više ne može autom, Dom je u lošem stanju. Na žalost sve ide jako sporo i razgovori koje smo vodili sa Srbija šumama .Sve su to stvari koje nisu od krucijalne  važnosti za život ako nekom pričate o pešačkim stazama , ali zato život čine potpunijim i lepšim“, rekao je zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.
Najavljujući ovu interesantnu akciju Branislav Božović predsednik Planinarskog Saveza Srbije   je poručio javnosti da je pešačenje najbolji lek da svaklo sačuva zdravlje. „ Planinarski Savez je jedan od najstarijih u Srbiji od svih Saveza. Valjevo ima velike mogućnosti za planinarenje, a o šetnji i da ne govorimo. Odlučili smo da Valjevo uključimo u ovu akciju jer se Valjevo nalazi na medjunarodnom putu. Ministarstvo omladine i sporta je podržalo ovu akciju i čak tražilo od nas da se uključimo kako bismo objsnili gradjanima koliko je pešačenje značajno za zdravlje. Svaki grad, mesto treba da ima svoje staze i vodiča , ako treba . Pre svega mogućnost da dodju u TO i kažu ja bih pešačio pokažite mi staze , mape. To možemo da postignemo ako se svi udružimo“, rekao je Božović.

image  Svi koji odluče da pešače u subotu mogu izabrati jednu od tri predviodjene staze . „ Prva je staza ljubavi , kreće od Centra za kulturu, ide kejom reke Kolubare , park pećina, Platani, spomen park Vidrak i Tešnjar. Druga je staza sreće , tako smo je nazvali i od centra za kulturu kreće pored Hrama , stadiona Krušika, tadića mlin , Vidra Mejina česma, Konjički klub, pećina Degurić. Treća je staza zdravlja , Gradac, Konjički klub, Manastir ćelije, , Aničića brdo. Gradac je jako atraktivan i sigurna sam da će interesovanje biti podjednako za svaku od ovih staza . Mi imamo prelepe planine , reke i zaista ih ne koristimo na način na koji bi trebalo , ali zato nikad nije kasno“, rekla je Ljiljana Stanojević, predsednica udruženja „Povlen“.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.